Marjan Sax op lijst Bij1
Binnenland

Marjan Sax op lijst Bij1

Oprichtster van Mama Cash en lid van het comité van aanbeveling van Een Ander Joods Geluid, Marjan Sax, staat twaalfde op de lijst van Sylvana Simons’ partij Bij1 bij de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen.

Redactie 12 januari 2018, 00:00

Oprichtster van Mama Cash en lid van het comité van aanbeveling van Een Ander Joods Geluid, Marjan Sax, staat twaalfde op de lijst van Sylvana Simons’ partij Bij1 bij de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen.

Sax staat één plaatsje onder actrice en schrijfster van het boek ‘Hallo witte mensen’ Anousha Nzume en twee plaatsjes boven voormalig SP-Eerste Kamerlid Anja Meulenbelt, die afscheid nam van de SP omdat zij het standpunt van die partij ten opzichte van het Israelisch-Palestijnse conflict te behoudend vond. Sax was in 1982 medeoprichter van Mama Cash en gaf een deel van haar niet onaanzienlijke erfenis aan die ontwikkelingsorganisatie als renteloze lening (2,5 miljoen gulden). Daarnaast staat Sax bekend om haar bestuursfuncties in verschillende organisaties. Zo was zij tot voor kort bestuurslid van Stichting
Democratie en Media die 450.000 euro toekende (deels gift, deels lening) aan het digitale medium De Correspondent.

Publicaties in onder meer NRC en Villa Media deden stof opwaaien toen bleek dat Sax samen met SDM-medebestuurslid Heikelien Verrijn Stuart subsidies uitdeelde aan organisaties waaraan zij zelf zeer nauw verbonden waren. In het geval van Sax ging dat om onder meer Een Ander Joods Geluid. Die organisatie, waarvan Sax zoals gezegd in het CvA zit, kon diverse malen rekenen op royale donaties van de stichting. NRC-verslaggever Joep Dohmen schreef in 2016: “Uit de inventarisatie van de sinds 2010 door SDM uitgedeelde subsidies blijkt dat de stichting inderdaad honderdduizenden euro’s heeft gegeven aan organisaties waarbij twee bestuursleden betrokken waren. Het gaat om Marjan Sax, tot vorig jaar bestuurslid, en journaliste Heikelien Verrijn Stuart, inmiddels lid van de Raad van Toezicht.”

Het was ook SDM die het volgens nieuwssite TPO mede mogelijk maakte om de vliegtuigkaapster Leila Khaled naar Nederland te halen en haar hier te laten spreken. Hetzelfde geldt voor Haneen Zoabi, het Palestijnse Knessetlid dat tijdens een alternatieve Kristallnachtherdenking mocht spreken.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking