Medialogica
Commentaar

Medialogica

Esther Voet 25 januari 2024, 11:02
Medialogica

Aankomende zondag vindt in het Wertheim-park in Amsterdam de Nationale Holo-caust-herdenking plaats. Het zal mij benieuwen of anti-Israëlbetogers beschaafd genoeg zullen zijn zich tijdens die herdenking even koest te houden, of dat ze die juist zullen aangrijpen. Want het is hip om de vergelijking te trekken tussen de onbeschrijflijke, industrieel georganiseerde genocide van toen en de oorlog in Gaza nu. 

Van de herdenking in het Wertheimpark zal de NOS rechtstreeks verslag doen. Goed hoor, dat de NOS dat doet. Maar tegelijkertijd ben ik van mening dat onze nationale omroep met de manier waarop verslag wordt gedaan van de Gazaoorlog, Jodenhaat aanwakkert. Voormalig politiek leider en belangrijke Hamasstem Khaled Mashal verklaarde deze week nog in een interview dat voor Joden in ‘zijn Palestina’ geen plaats zal zijn, dat de Joodse staat van de kaart moet worden geveegd. Niets nieuws, maar de NOS schijnt die dreigementen nog steeds niet serieus te nemen. Tegelijkertijd verscheen namelijk een verklaring van de omroep waarom deze Hamas geen terreurorganisatie noemt: “Als we het hebben over Hamas in het algemeen, noemen we ze niet vanzelfsprekend zo. Want dan praten we bijvoorbeeld over hun politieke tak die zich bezighoudt met het bestuur in Gaza en het regelen van bijvoorbeeld water en elektriciteit in Gaza, en dus niet alleen over terreur.” 

Ik moest het twee keer lezen. Hamas bedrijft terreur om politieke doelen te bereiken, namelijk Israël van de kaart vegen. En buiten het feit dat Hamas ‘water en elektriciteit’ verduveld slecht regelt en armoede aanwakkert door hulpgelden te gebruiken voor terreurtunnels en raketten waarvoor ze brandstof stelen van de eigen bevolking, ken ik er zo nog een paar. IS zorgde ook goed voor zijn aanhangers. En weet u wie de dagelijkse gang van zaken ook goed voor zijn volk regelde? Bijvoorbeeld door keurig aangelegde autowegen en vermindering van de werkloosheid door het opzetten van een oorlogsindustrie …? Juist. 

Anno 2024 worden Joodse kinderen van scholen weggepest. In plaats van dat schoolleidingen pal voor die leerlingen gaan staan, lijken ze eerder te denken: mooi zo, vertrek maar, dan zijn wij van dat probleem af. 

Nee, de situatie van toen is beslist niet te vergelijken met die van nu. Maar sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben Joden zich niet eerder zo bedreigd gevoeld als anno 2024. De aandacht daarvoor is minimaal. Er wordt weleens cynisch opgemerkt dat er meer van dode Joden wordt gehouden dan van levende. In deze tijden ben ik steeds meer geneigd daarin te geloven.

Plaats opmerking