Mexico heeft voor het eerst een Joodse president
Buitenland

Mexico heeft voor het eerst een Joodse president

Redactie 03 juni 2024, 15:20
Mexico heeft voor het eerst een Joodse president
Foto: Eneas de Troya/Flickr

Het Mexicaanse volk heeft gisteren Claudia Sheinbaum Pardo gekozen als opvolgster van president Andrés Manuel López Obrador. Sheinbaum behaalde ongeveer 60 procent van de stemmen, haar naaste concurrent Xóchitl Gálvez bleef steken op nog geen 30 procent. Naast de eerste Joodse president van Mexico is Claudia Sheinbaum ook de eerste vrouw in dat ambt.

“Ik beloof dat ik jullie niet teleur zal stellen,” was Sheinbaums eerste reactie toen vannacht duidelijk werd dat zij de opvolger van haar partijgenoot López Obrador zou worden. Haar partij Morena wordt vaak omschreven als sociaaldemocratisch of zelfs populistisch links, maar daarvan is in de praktijk vaak weinig te merken. De afgelopen jaren werd het beleid meer bepaald door de grillen van president López Obrador dan door een duidelijk omlijnde ideologie. Het is dan ook moeilijk te zeggen hoe Sheinbaums beleid eruit zal zien, maar al te grote politieke en sociaaleconomische omwentelingen worden niet verwacht.

Claudia Sheinbaum Pardo werd op 24 juni 1962 in Mexico-Stad geboren als dochter van seculiere Joden. Zij studeerde natuurkunde en behaalde een PhD in elektrotechniek. Na een universitaire carrière werd Sheinbaum in 201 gekozen tot hoofd van de regering van Mexico-Stad. In de campagne voor het presidentschap sprak Sheinbaum weinig over haar Joodse achtergrond, maar in Latijns-Amerika is dat over het algemeen sowieso nauwelijks een issue. Vorig jaar trouwde zij met de bankier Jesús María Tarriba Unger. Sheinbaum heeft een dochter en een stiefzoon uit een eerder huwelijk.

Opmerkingen (3)
tiki 03 juni 2024, 19:31
Albert Einstein zei ooit: Als ik slaag ben ik een Duitser, als ik misluk ben ik de Jood!.
Gerda Schrijver 04 juni 2024, 08:19
De Joden hebben de wereld heel veel goeds en wijsheden geschonken. O.a. wetenschappelijke kennis geschonken en bekende, beroemde musici. Maar bovenal de Bijbel!. Ik hoop dan ook dat de nieuw gekozen president Claudia Sheinbaum Pardo een zegen mag zijn voor Mexico. Wat een moed om voor deze taak te kiezen. Mexico kent een zeer hoge mate van christenvervolging. Zij staan hoog op de ranglijst van Open Doors. (en dan heb ik het niet over de traditionele R.K.kerken.) In heel Latijns-Amerika waar de Paus nog vurig aanbeden wordt gaat het immers bar slecht. Drugskartels, bendes etc. die het de burgers een normaal leven te leiden onmogelijk maken. Laat staan dat zij Israel een warm hart toedragen, want daar komen zij door alle misere al helemaal niet aan toe. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Claudia Sheinbaum Pardo..Succes!
tiki 04 juni 2024, 19:00
***Mexico's Jewish community not enthusiastic about Claudia Sheinbaum's win! Jews living in Mexico say the fact that she hides her Jewish heritage does not endear her to the Jewish community.'We hope her Jewish heart will wake up and we’ll see her speak for the people of Israel*** . Joodse leiders in de Diaspora zijn NOOIT een zegen voor het Joodse volk........., integendeel.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *