Michael Jacobs breekt pols op Dam: ‘Ik ben getackeld’
Nieuws

Michael Jacobs breekt pols op Dam: ‘Ik ben getackeld’

Redactie 12 oktober 2021, 11:57
Michael Jacobs breekt pols op Dam: ‘Ik ben getackeld’

Pro-Israël activist Michael Jacobs heeft zondag zijn pols gebroken na een val op de Dam. Jacobs verklaart tegenover het NIW dat hij ten val werd gebracht door pro-Palestina activist Simon Vrouwe.

Volgens Jacobs stond Vrouwe met zijn karretje flyers uit te delen op de Dam en stond hij vlakbij om een tegengeluid te geven. “Ik laat hem niet zomaar leugens over Israël en het Joodse volk verspreiden in het openbaar,” aldus Jacobs. Volgens de man wilde hij weglopen toen Vrouwe op hem afkwam, maar liet de pro-Palestina activist hem struikelen. “Hij haakte zijn been door die van mij waardoor ik vooroverviel. Ik ben gewoon getackeld,” aldus de aangeslagen Jacobs.

Om zichzelf op te vangen viel hij op zijn handen en brak daarbij een van zijn polsen op twee plaatsen. Aangifte heeft hij nog niet gedaan, maar is dat wel van plan.  “Politieagenten die in de buurt waren hebben de gebeurtenis wel opgeschreven.” Volgens Jacobs waren er geen politieagenten op de Dam aanwezig toen hij zijn verwondingen opliep.

Een woordvoerder van de politie Amsterdam bevestigt aan het NIW dat er zondag inderdaad een incident heeft plaatsgevonden op de Dam. “Dat is rond 3 uur ’s middags geweest. In de melding staat dat één persoon is getackeld en daarbij gewond is geraakt. De agenten gaven aan dat hij zichtbare verwondingen had,” aldus de woordvoerder. “De agenten hebben gemeld dat de gewonde man aangifte kan doen.”

De gemeente Amsterdam was nog niet op de hoogte van de gebeurtenis maar Sebastiaan Meijer, de woordvoerder van burgemeester Femke Halsema, zegt navraag te doen bij de politie. Vorig jaar werden dit soort protesten op de Dam nog verboden door de burgemeester, maar Meijer laat weten dat dit besluit per juni dit jaar is teruggedraaid. “Daarover zijn de personen die met regelmaat actievoeren op de Dam in juni geïnformeerd per brief,” aldus Meijer. “In de aanloop naar dat besluit hebben er meerdere demonstraties en eenmansprotesten plaatsgevonden op de Dam, en volgens de politie zijn die ordelijk verlopen.” Wel kan de politie volgens de woordvoerder handhaven als er niet voldoende afstand tussen de demonstranten is. Dat blijkt zondag wel degelijk toch het geval te zijn geweest.

Het NIW heeft Simon Vrouwe nog niet over de kwestie kunnen spreken.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking