Mossad gaf Nisman informatie
Nieuws

Mossad gaf Nisman informatie

Redactie 19 juni 2020, 15:44
Mossad gaf Nisman informatie

Dankzij informatie van de Israelische inlichtingendienst Mossad kon de Argentijnse openbare aanklager Alberto Nisman bewijzen dat Hezbollah en Iran achter de aanslag zaten op een Joods gemeenschapscentrum in Buenos Aires in 1994.

Dit blijkt uit een documentaire van de Israëlische tv-zender Channel 12. Oud-Mossadagent Uzi Shaya vertelt daarin over zijn contacten met Nisman. Misschien nog pikanter is Shaya’s getuigenis dat hij documenten aan Nisman verstrekte die bewezen dat Cristina Fernández de Kirchner, president van Argentinië van 2007 tot 2015 en nu vicepresident, probeerde de betrokkenheid van Iran bij de aanslag in de doofpot te stoppen. Volgens Shaya heeft die informatie de aanklager het leven gekost.

Op 18 januari 2015, één dag voordat Nisman tegenover een parlementaire commissie zou getuigen over Kirchners rol in de doofpotaffaire, werd hij in zijn appartement gevonden met een kogel in het hoofd. Onder druk van de Argentijnse regering besloot de politie snel dat het om zelfmoord ging, maar inmiddels is toegegeven dat de aanklager is vermoord.

Shaya zou Nisman slechts tien dagen voor zijn dood een envelop met documenten hebben overhandigd waaruit bleek dat Iran miljoenen euro’s had gestort op bankrekeningen van familieleden van Kirchner op Cyprus, de Kaaimaneilanden en de Seychellen.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking