Sommige berichten uit het Midden-Oosten moet je een paar keer lezen voor je kunt begrijpen wat er eigenlijk staat. Zoals dit: volgens een Iraakse militieleider zou de Mossad de kalief Hassan ibn Ali vermoord hebben. Opvallend: de moord vond plaats in of rond het jaar 670, een kleine dertien eeuwen voor de Israëlische inlichtingendienst werd opgericht.
Het lijkt op het scenario van een film uit de Terminator-serie: zou de Mossad een cyborg gebouwd hebben en die met een tijdmachine teruggestuurd hebben om Hassan, kleinzoon van de profeet Mohammed, te vermoorden? Nee, het verhaal van Qais al-Khazali, leider van een door Iran gesteunde de sjiitische milities, is zo mogelijk nog vreemder.
“De Joden! De Joden! De Joden! Zij vermoordden Hassan, de zoon van Ali, en zij deden dit door een vrouw te gebruiken,” rantte Al-Khazali eerder deze maand in een toespraak die door MEMRI (het Middel-East Media Research Institute) is geopenbaard en vertaald.
In Arabische landen telen complottheorieën wierig, vooral wanneer Israël en de Joden als daders aangewezen worden
Volgens Al-Khazali werd de moordenaar van Hassan, Abd Al-Rahman Ibn Mujlam, gerekruteerd door een prostituee genaamd Qatam. “Wat is altijd de modus operandi van de Joods-Israëlische inlichtingendienst geweest? Dat is met geld of met vrouwen. In dit geval was het een vrouw. Er bestaat geen twijfel over dat zij toen voor de Israëlische Mossad werkte en via haar rekruteerden zij Mujlam.”

Dit behoeft enige historische context. Volgens vroege islamitische bronnen zou Hassan inderdaad vermoord zijn (al is dat niet onomstreden) met gif. Maar geen enkele historische bron geeft daarvan de Joden – laat staan de Mossad – de schuld. Wel worden Hassans vrouw en dochter als mogelijke daders naar voren geschoven, al dan niet in opdracht van de kalief Muawiya, met wie Hassan in een machtsstrijd verwikkeld was.
In Arabische landen tieren complottheorieën welig, vooral wanneer Israël en de Joden als daders aangewezen worden. Maar zelfs voor het Midden-Oosten is het opvallend dat de Mossad als dader van een moord wordt aangewezen, bijna dertien eeuwen voor de oprichting van deze roemruchte inlichtingendienst.