Nederlandse universiteiten: geen boycot tegen Israël
Binnenland

Nederlandse universiteiten: geen boycot tegen Israël

De universiteiten in Nederland zijn niet van plan de academische samenwerking met Israël af te kappen.

Redactie 08 juni 2024, 11:31
Nederlandse universiteiten: geen boycot tegen Israël

Er komt geen academische boycot tegen Israël. Dat schrijven de rectoren van vijftien Nederlandse universiteiten in een open brief die van morgen in dagblad Trouw is gepubliceerd. “Juist in de huidige situatie is de academische vrijheid van individuele wetenschappers én van instellingen van het grootste belang,” schrijven de rectoren.

“Sowieso zullen wij nooit banden met een heel land verbreken. Dit overwegen wij enkel als de Rijksoverheid ons dit dwingend oplegt of adviseert, zoals bij Rusland het geval was,” is verder te lezen. En: “Gesprekken tussen instellingen en wetenschappers over vaak pijnlijke onderwerpen vragen om wederkerige erkenning van het belang daarvan. Alleen zo blijven we in gesprek en blijft de weg van wetenschappelijke diplomatie open. Maar dat altijd met de bescherming van de individuele academische vrijheid van onderwijs en onderzoek. Zelfs, en ook vooral, wanneer dat moeilijk en soms zelfs pijnlijk is.”

Daarnaast beklagen de vijftien universiteiten de rellen die anti-Israëldemonstraten en pro-Hamasactivisten hebben veroorzaakt: “De laatste weken zijn enkele van deze protesten aan de universiteiten ontaard in bezettingen, provocaties, geweld en vernielingen. Dit betreuren wij ten zeerste.” Ook hebben de rectoren, in tegenstelling tot veel politici en media oog voor het lijden van de Palestijnse én de Israëlische bevolking: “De Nederlandse universiteiten zijn, met zeer velen, diep geraakt door de situatie in Gaza en Israël. De vreselijke aanslag op 7 oktober, het onzekere lot van de Israëlische gijzelaars, de nog altijd escalerende spiraal van geweld tegen de Palestijnse burgerbevolking: de beelden schokken ons nog dagelijks. We hopen dat het snel tot een einde komt, en dat de goede krachten die werken aan hoop en vrede weer de boventoon mogen voeren, ook in conflictgebieden elders in de wereld.”

De gehele brief van de vijftien rectoren is hier te lezen.

Opmerkingen (3)
tiki 08 juni 2024, 14:54
Het feit dat ze er überhaupt over moesten 'nadenken is al een schandvlek op hun intellectuele blazoen. *Ook hebben rectoren, in oog voor het ' lijden van de Palestijnse én Israëlische bevolking: “De Nederlandse universiteiten zijn diep geraakt door de situatie in Gaza én Israël*. Lang leve deze ongepaste neutraliteits quatch! Beste rectoren, 'zonder de aanslag der Barbaren op 7 october was er géén "situatie in Gaza en géén lijden v.d. bevolking in Gaza want 'de palestijnse bevolking' bestaat niet & onschuldig zijn ze al helemaal niet, wat alwéér blijkt bij de bevrijding van 4 gijzelaars, , vastgehouden & bewaakt in huizen in het hart van Nuseirat (kamp, gefinancierd via o.a. uw belastingcenten. ).
Marc van den Oord 09 juni 2024, 08:52
EINDELIJK en veel te laat! Wel een verheugend signaal!
CT Willemsen 10 juni 2024, 20:16
Eindelijk. Maar hoe nu verder. Kunnen de demonstranten nog nuchter meedenken of zijn ze helemaal opgezweept daar dubieuze’ leiders’
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *