Nepnieuws uit Tsjetsjenië
Buitenland

Nepnieuws uit Tsjetsjenië

Een zelfbenoemde vertegenwoordiger van de (niet-bestaande) Joodse gemeenschap in Tsjetsjenië veroordeelt Israël.

Redactie 31 juli 2017, 00:00
Nepnieuws uit Tsjetsjenië
Mosei Yunayev

Mosei Yunayev

Russische en lokale Tsjetsjeense media publiceerden afgelopen week het bericht dat de Joodse gemeenschap in Tsjetsjenië de provocaties van Israël tegen de moslims in Jeruzalem veroordeelt.

Zij baseerden zich op een videoboodschap van ene Mosei Yunayev, die zei te spreken namens zijn geloofsgenoten in de Zuid-Russische republiek. Yunayev viel de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov bij, die de Israëlische veiligheidsmaatregelen rondom de Tempelberg ’een provocatie’ noemde ‘die verzet van moslims uitlokt’.
Er wonen echter vrijwel geen Joden meer in Tsjetsjenië, lieten diverse daar geboren Joden de Jewish Telegraphic Agency weten, en een georganiseerde Joodse gemeenschap is er al helemaal niet. “Die verklaring is dus verzonnen,” aldus rabbijn Boruch Gorin van de Federatie van Joodse Gemeenschappen in Rusland. De officiële vertegenwoordigers van de Joden in Rusland lieten al weten, achter Israël te staan. Yunayev verdedigde zijn uitlatingen door te verklaren: “Wie zegt dat er geen Joden zijn in Tsjetsjenië, is zelf allesbehalve Joods. Ik ben naar de Tsjetsjeense Republiek gestuurd door de Raad van Wijzen van het Joodse Volk.” Bij navraag bleek dat ook niemand ooit had gehoord van deze organisatie.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking