Nepotist wordt directeur van Rode Kruis
Buitenland

Nepotist wordt directeur van Rode Kruis

Redactie 18 januari 2024, 13:00
Nepotist wordt directeur van Rode Kruis

Pierre Krähenbühl wordt de nieuwe directeur van het Internationale Rode Kruis, het ICRC. Krähenbühl zat in de directie van UNRWA, de Palestijnse vluchtelingenorganisatie van de VN, berucht om haar met Hamas collaborerende medewerkers en Gazaanse haatklasjes. In 2019 moest de Zwitser zijn biezen pakken vanwege schandalen rondom corruptie, nepotisme en machtsmisbruik. Voor zijn minnares, de actrice Maria Mohammedi, creëerde hij een functie als ‘speciaal adviseur’. Samen maakten zij onder het mom van fondsenwerving talloze betaalde businessclassreisjes. Ook zijn directe vertrouwelingen maakten er een potje van en stelden diverse vriendjes en verwanten aan. 

In een onderzoek van de VN beklaagden medewerkers zich over de giftige sfeer die de reputatie en ‘ethiek’ van de organisatie in gevaar bracht. Voor Nederland was het reden om de hulp van 23 miljoen euro per jaar aan UNRWA, tijdelijk te staken. Omdat Krählenbühl na de beschuldigingen zelf het veld ruimde, is verder onderzoek gestaakt. 

Echt een breuk in zijn carrière is het niet geweest. Anderhalf jaar later kon hij alweer aan de slag als hoofd van het Rode Kruis in China, nu wordt hij de nieuwe directeur van het Internationale Rode Kruis.  

Foto boven: Pierre Krähenbühl en zijn minnares, de actrice Maria Mohammedi

Plaats opmerking