Netanyahu mag nieuwe regering vormen
Nieuws

Netanyahu mag nieuwe regering vormen

Redactie 06 april 2021, 16:33
Netanyahu mag nieuwe regering vormen
Prime Minister Benjamin Netanyahu addresses his supporters on the night of the Israeli elections, at the party headquarters in Jerusalem, March 24, 2021. Photo by Olivier Fitoussi/Flash90 *** Local Caption *** ????? ?????? ???? ??? ??? ?????? ?????? ?????? ????? ?????? ??????

De Israëlische demissionaire premier Benjamin Netanyahu mag als eerste proberen een nieuwe regering te vormen.

Dat maakte president Reuven Rivlin vandaag bekend. Volgens Rivlin gaat dat een lastige klus worden en heeft geen enkele kandidaat volgens hem ‘een realistische kans’ op een meerderheid in het parlement.

De Likoedpartij van Netanyahu werd tijdens de verkiezingen van 23 maart de grootste, maar behaalde maar een kwart van de zetels en is daardoor in het parlement afhankelijk van bondgenoten. Een vorming van een coalitie zal waarschijnlijk zeer moeilijk verlopen, omdat er geen duidelijke meerderheid is.

Rivlin zei gekozen te hebben voor Netanyahu omdat de meeste Knesset-leden de voorkeur voor hem uitspraken, al was er geen meerderheid. Op basis daarvan denkt de president dat de demissionaire premier de grootste kans van slagen heeft. Toch zei hij niet blij te zijn met de keuze, omdat het volgens Rivlin problematisch is om een kandidaat te benoemen die terecht staat voor een strafrechtelijke aanklacht. Het Israëlische Hooggerechtshof oordeelde echter dat dit wel geoorloofd is.

Netanyahu heeft 28 dagen om de zaak rond te krijgen. Als het niet lukt om een nieuwe regering te vormen moeten de Israëli’s voor de vijfde keer binnen drie jaar naar de stembus.   

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking