NIHS-commissie van wijze mannen stapt op
Binnenland

NIHS-commissie van wijze mannen stapt op

Redactie 09 februari 2012, 00:00

De leden van de commissie van wijze mannen – met grote ervaring in het bedrijfsleven – die het bestuur van de NIHS met raad en daad zouden bijstaan bij het decentralisatieproces zijn per direct opgestapt. „Achteraf gezien zijn we alleen maar gebruikt om draagvlak te creëren voor bestuursbesluiten” zegt David van Gelder, topman bij Randstad. „Het is blijkbaar nooit de bedoeling geweest om ons werkelijk te betrekken bij besluiten.” Voorbeeld daarvan is de recente benoeming van Jaron Weijel als projectmanager van NIHS 2.0, het decentralisatieproject van de NIHS. „Er is afgesproken dat we nauw betrokken zouden worden bij die benoeming. Dat is niet gebeurd.”
Het gaat daarbij niet om de persoon Weijel, benadrukt Van Gelder. Eisenmann geeft desgevraagd aan dat dit zo is gelopen omdat ‘er slechts één kandidaat was en dan heeft overleg weinig zin’. Naast Van Gelder, hadden ook Freddy Hollander en Willy Krakauer zitting in de commissie waar later Ilan Kon en David Brilleslijper bij kwamen. Zij hamerden vanaf hun benoeming vorig najaar op een snel decentralisatieproces, op het afblazen van de dure bouw van de sjoel Amstelveen en op het afscheid nemen van opperrabbijn Ralbag. NIHS-bestuursvoorzitter Ronnie Eisenmann: „Bij mijn weten is slechts een deel van de commissie opgestapt en beraden twee leden zich nog over hun positie. Ik hoop dat de commissieleden toch nog betrokken blijven.”
Volgens Van Gelder is wel degelijk iedereen opgestapt. „Samenwerking is geen optie meer. Dit bestuur is ongeschikt en moet per direct plaatsmaken voor een ander bestuur dat er echt voor wil gaan.” Eisenmann: „Die conclusie laat ik voor zijn rekening. Ik vind het jammer dat ze afhaken, juist nu we de mankracht en de financiële middelen hebben om aan de slag te gaan.”

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking