Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Nog geen bestand rond Gaza; Israël doodt terroristenleider

Redactie 11 mei 2023, 12:35
Nog geen bestand rond Gaza; Israël doodt terroristenleider

Al is de intensiteit van de terreuraanvallen door de Palestijnse Islamitische Jihad sterk afgenomen sinds gisteren, de strijdende partijen hebben nog geen staakt-het-vuren bereikt. Israël was succesvol in het elimineren van een van de PIJ-leiders, verantwoordelijk voor de raketbeschietingen.

*** Update 18.20 *** Zwaargewonde Israëli in Rechovot overleden.

*** Update 18.00 *** Vijf Israëlische burgers zijn gewond geraakt bij een raketaanval op Rechovot. Eén van hen verkeert ‘in kritieke toestand’. De door de Palestijnse Islamitische Jihad afgeschoten raket raakte een flatgebouw. In Eshkol raakte een buitenlandse werknemer gewond door granaatscherven. Ook werd een overheidsgebouw in Sderot geraakt door twee raketten, de schade daar was beperkt en er vielen geen gewonden. Inmiddels hebben de terroristen meer dan 550 raketten afgeschoten op Israëlische burgerdoelen.

Meer dan 500 projectielen hebben de terroristen van de Islamitische Jihad inmiddels afgeschoten op Israëlische burgerdoelen. Deze ochtend waren dat vooral mortiergranaten, wat een teken ervan zou kunnen zijn dat het conflict op zijn einde loopt. De granaten richtten vandaag geen schade aan en er vielen geen slachtoffers.

Van ruim 500 raketten die de terroristen vanuit de Gazastrook afvuurden, zijn er tenminste 107 in de Strook zelf neergekomen. Zeker 368 haalden de grens met Israël. Veel raketten vielen in onbebouwd gebied en de meeste die een gevaar vormden, zijn neergeschoten door het Iron Dome-antiraketsysteem. Toch hebben er een aantal materiële schade aangericht. Ook zijn er zo’n 25 Israëlische gewonden te betreuren, daarbij gaat het vooral om burgers op weg naar schuilkelders. Anderen werden opgenomen als gevolg van psychologisch trauma.

Ali Ghali

Donderdagochtend vroeg haalde de IDF een belangrijk succes door Ali Ghali uit te schakelen bij een luchtaanval. Ghali was de Palestijnse Islamitische Jihad-commandant verantwoordelijk voor raketaanvallen op Israël. Op foto’s is te zien hoe zijn appartement is opgeblazen door de Israëlische luchtmacht.

Hierbij valt op dat er nauwelijks schade is aan aangrenzende appartementen, laat staan aan andere gebouwen. Het is opnieuw bewijs ervoor dat de IDF er alles aan doen collateral damage (nevenschade) zoveel mogelijk te beperken en Palestijnse burgers te sparen. Tot nu toe zouden er 27 Gazanen bij operatie Schild en Pijl om het leven zijn gekomen, van wie meer dan de helft terroristen van de Islamitische Jihad.

Inmiddels zou er verder onderhandeld worden over een staak-het-vuren, al heeft de Islamitische Jihad wraak gezworen voor de liquidatie van Ghali. Zolang de mortierbeschietingen vanuit Gaza aanhouden, gaat ook de IDF verder met het uitschakelen van de militaire infrastructuur van de terroristen, is te horen vanuit Jeruzalem. Daarnaast behoudt Israël zich het recht voor ook na een wapenstilstand terroristenleiders te liquideren.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (2)
tiki 12 mei 2023, 08:23
Het méést opmerkelijke is altijd de snelheid waarbij een "bestand " word gevorderd, nee niet naar Putin (naar dat gebed worden wapens gestuurd) , maar naar Israel die al 20 jaar tegen inkomende raketten uit Gaza vecht. Zomaar en zonder énige aanleiding begint Israel een oorlog tegen al die jonge mannen uit Gaza. Deze onzin word o.a. verkondigd door onze ongekozen vriend Borrell en/of de 'Munich Group', een nieuw soort vredesgroep uit Egypte/Jordanie/Frankrijk & Duitsland....LOL!
tiki 12 mei 2023, 08:34
Ook is het voorspelbare scenario van de Internationale pers bewonderenswaardig. De standvastigheid waarmee zij voor 'vrede & rust' werken door altijd de kant van terreur groepen te belichten & te verdedigen is te waarderen. Natuurlijk alléén zij die tegen Israel vechten want andere terreurgroepen worden wél herkend, benoemd & veroordeeld als zodanig. Van CNN, BBC, NOS & alles ertussen in ......allemaal volgen ze als papgaaien hetzelfde bekende scenario. *Israel stond s'morgens op en bombardeerde zonder reden arme mensen in Gaza waarbij enkele 'jonge mannen' het slachtoffer werden. Géén enkel perspectief, diepgang of waarheid van hen die 24/7 klagen dat zij niet meer serieus genomen worden .....en met recht!
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *