Nog geen bestand rond Gaza; Israël doodt terroristenleider
Nieuws

Nog geen bestand rond Gaza; Israël doodt terroristenleider

Redactie 11 mei 2023, 12:35
Nog geen bestand rond Gaza; Israël doodt terroristenleider
Iron dome anti-missile system fires interception missiles as rockets fired from the Gaza Strip to Israel, in Sderot on May 10, 2023. Photo by Yonatan Sindel/Flash90 *** Local Caption *** ????? ??? ????? ???? ???? ???? ???? ??? ????? ???? ???? ????? ????? ????

Al is de intensiteit van de terreuraanvallen door de Palestijnse Islamitische Jihad sterk afgenomen sinds gisteren, de strijdende partijen hebben nog geen staakt-het-vuren bereikt. Israël was succesvol in het elimineren van een van de PIJ-leiders, verantwoordelijk voor de raketbeschietingen.

*** Update 18.20 *** Zwaargewonde Israëli in Rechovot overleden.

*** Update 18.00 *** Vijf Israëlische burgers zijn gewond geraakt bij een raketaanval op Rechovot. Eén van hen verkeert ‘in kritieke toestand’. De door de Palestijnse Islamitische Jihad afgeschoten raket raakte een flatgebouw. In Eshkol raakte een buitenlandse werknemer gewond door granaatscherven. Ook werd een overheidsgebouw in Sderot geraakt door twee raketten, de schade daar was beperkt en er vielen geen gewonden. Inmiddels hebben de terroristen meer dan 550 raketten afgeschoten op Israëlische burgerdoelen.

Meer dan 500 projectielen hebben de terroristen van de Islamitische Jihad inmiddels afgeschoten op Israëlische burgerdoelen. Deze ochtend waren dat vooral mortiergranaten, wat een teken ervan zou kunnen zijn dat het conflict op zijn einde loopt. De granaten richtten vandaag geen schade aan en er vielen geen slachtoffers.

Van ruim 500 raketten die de terroristen vanuit de Gazastrook afvuurden, zijn er tenminste 107 in de Strook zelf neergekomen. Zeker 368 haalden de grens met Israël. Veel raketten vielen in onbebouwd gebied en de meeste die een gevaar vormden, zijn neergeschoten door het Iron Dome-antiraketsysteem. Toch hebben er een aantal materiële schade aangericht. Ook zijn er zo’n 25 Israëlische gewonden te betreuren, daarbij gaat het vooral om burgers op weg naar schuilkelders. Anderen werden opgenomen als gevolg van psychologisch trauma.

Ali Ghali

Donderdagochtend vroeg haalde de IDF een belangrijk succes door Ali Ghali uit te schakelen bij een luchtaanval. Ghali was de Palestijnse Islamitische Jihad-commandant verantwoordelijk voor raketaanvallen op Israël. Op foto’s is te zien hoe zijn appartement is opgeblazen door de Israëlische luchtmacht.

Hierbij valt op dat er nauwelijks schade is aan aangrenzende appartementen, laat staan aan andere gebouwen. Het is opnieuw bewijs ervoor dat de IDF er alles aan doen collateral damage (nevenschade) zoveel mogelijk te beperken en Palestijnse burgers te sparen. Tot nu toe zouden er 27 Gazanen bij operatie Schild en Pijl om het leven zijn gekomen, van wie meer dan de helft terroristen van de Islamitische Jihad.

Inmiddels zou er verder onderhandeld worden over een staak-het-vuren, al heeft de Islamitische Jihad wraak gezworen voor de liquidatie van Ghali. Zolang de mortierbeschietingen vanuit Gaza aanhouden, gaat ook de IDF verder met het uitschakelen van de militaire infrastructuur van de terroristen, is te horen vanuit Jeruzalem. Daarnaast behoudt Israël zich het recht voor ook na een wapenstilstand terroristenleiders te liquideren.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking