Noodberaad Russische rabbijnen
Buitenland

Noodberaad Russische rabbijnen

Redactie 09 september 2022, 13:00
Noodberaad Russische rabbijnen

De Federatie van Joodse Gemeenschappen in Rusland organiseerde deze week een noodberaad in Moskou. Meer dan 75 rabbijnen bespraken de toekomst van Joden in hun land, in het licht van de Oekraïneoorlog en de zware sancties tegen de Russische agressie.

De geestelijk leiders veroordeelden het Kremlin niet, maar riepen wel op de oorlog onmiddellijk te beëindigen. “Sommigen in het Westen willen dat wij de veiligheid van de Joodse gemeenschap op het spel zetten door de regering te bekritiseren,” verklaarde de Federatie. Voormalig Russisch opperrabbijn Pinchas Goldschmidt veroordeelde eerder de invasie en vluchtte vervolgens naar het buitenland. Dat deden veel Russische Joden inmiddels ook.

Intussen is de Joods-Russische parlementariër Leonid Gozman opnieuw gearresteerd. Het oppositielid had op Facebook Stalin ‘nog erger dan Hitler’ genoemd. Het vergelijken van de twee werd in 2021 specifiek verboden door Moskou. Gozman werd eind juli ook al opgepakt. Volgens de plaatselijke politie had hij niet tijdig gemeld dat hij ook een Israëlisch paspoort had.

Op zoek naar meer actualiteit? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking