OM eist celstraf en tbs voor Saleh A.
Nieuws

OM eist celstraf en tbs voor Saleh A.

Redactie 01 juli 2021, 10:54
OM eist celstraf en tbs voor Saleh A.
Foto: Federatief Joods Nederland

Het OM heeft woensdag tbs met dwangverpleging en een celstraf van ruim een jaar geëist tegen Saleh A., de man die vorig jaar in mei opnieuw de ramen insloeg bij het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam.

De 32-jarige Palestijnse-Syriër handelde volgens het OM met een terroristisch oogmerk. Eerder oordeelde onderzoeksbureau NTA, dat op verzoek van de rechtbank onderzoek deed naar de man, hetzelfde.

Specialisten van het Pieter Baan Centrum observeerden A. en volgens hen is het recidivegevaar bij de man hoog. Daarin adviseert het centrum A. op te nemen op een tbs-afdeling die gespecialiseerd is in het behandelen van trauma en radicalisering. Daarnaast zou hij ontoerekeningsvatbaar zijn. Volgens het OM deed A. mee aan de gewapende strijd in Syrië. A. zit sinds vorig jaar mei vast, en maakte schietbewegingen naar begeleiders. Ook probeerde hij meerdere keren te ontsnappen.

In december 2017 sloeg Saleh A. de ruiten van HaCarmel voor het eerst in met een knuppel. Hierbij riep de man meerdere keren ‘Allahu Akbar’. Toen kreeg hij van de rechter een celstraf van zes weken en een proeftijd van twee jaar opgelegd. Ook kreeg hij een gebiedsverbod. Volgens de officier van justitie werd er in het huis van A. niets gevonden wat zou duiden op terroristische motieven op banden met terroristische organisaties.

Na de tweede aanval werd het huis van A. opnieuw onderzocht. Deze keer werden er foto’s op zijn telefoon aangetroffen waarop hij met wapens poseert. Ook werden er foto’s van restaurant HaCarmel aangetroffen. Dinsdag verklaarde de man dat hij geen hekel heeft aan het Israëlische volk, maar wel aan ‘het beleid van Israël’.

Bij de zitting waren de eigenaren van HaCarmel, Daniel en Sami Bar-on, deels aanwezig. Volgens de twee ondernemers hebben zij veel verlies geleden onder de aanvallen van de man. Zo hadden zij een schadepost van ruim 22.000 euro aan kosten voor het vervangen van ramen, kozijnen en beveiliging. Daarnaast is er nog een grote schade vanwege een verlaagde omzet. Zo zeiden de restauranthouders dat klanten niet meer bij de ramen durven te zitten en wordt er regelmatig geïnformeerd of het glas kogelwerend is. “Ze zijn het middelpunt geworden van het conflict ver weg in het oosten. De zaak is kapotgemaakt,” zei advocaat Herman Loonstein in de rechtszaal.

Naast de aanval op HaCarmel stond A. ook terecht op verdenking van aanranding van een vrouw. Hij zou haar vorig jaar februari haar billen hebben betast in een tram.

De rechter doet over twee weken, op 14 juli, uitspraak.

Foto: FJN

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking