Ongehoord antisemitisme
Commentaar

Ongehoord antisemitisme

Esther Voet 04 november 2021, 09:55
Ongehoord antisemitisme

Ooit had ik diep respect voor Arnold Karskens, de oorlogscorrespondent die alles op alles zette om de laatste nazi’s voor het gerecht te slepen. Maar er kwamen kinken in de kabel na de oprichting van zijn omroep ON, Ongehoord Nederland. Karskens omringde zich met de verkeerde figuren, zoals de controversiële journalist Joost Niemöller, die Holocaustontkenner David Irving ‘een van de beste naoorlogse historici’ noemde. En Haye van der Heyden, die Holocaustontkenners een podium wilde bieden. Maar het schuim der aarde dat hij nu had binnengehaald, slaat alles.

Een paar denkbeelden van de voorzitter van de raad van toezicht van de kersverse omroep en zijn denktank Gefira: Israël zit achter de oorlog in Syrië en de vluchtelingenstroom naar Europa. De Rothschilds en de Joden duwen een programma door. En de vraag wordt gesteld waarom Joden die nu een eigen staat hebben, erop aandringen in Europa te blijven wonen, waar ze niet bepaald geliefd zijn. Nog een: het Nederlandse slavernijverleden kan naar schatting voor de helft op het conto van Joden worden geschreven, een mythe die nota bene de wereld is ingeholpen door Nation of Islam-voorman Louis Farrakhan.

Dankers was ooit een graag geziene gast bij D66. Nu is hij antisemiet. Er zijn er meer hoor, antisemieten. Maar we moeten ver teruggaan in de tijd om personen met dit soort denkbeelden aan het hoofd van een media-instelling te zien staan. Je hoeft maar het interview terug te kijken dat Arno Wellens met Dankers in 2019 had bij Café Weltschmerz (waar anders?) om te zien dat Dankers zich toen al op een hellend vlak bevond.

Het verbijsterende is dat Karskens bekend staat als een vriend van Israël. Hij protesteerde hevig tegen eenzijdige berichtgeving van de NOS, die hij zelfs antisemitisch vond. Hij benaderde de Joodse journalist Ernst Lissauer om voor ON verslag te doen van de Haagse stolp. Die herinnert zich hoe tijdens een bijeenkomst bleek dat FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen een graag geziene gast bij de omroep was. Lissauer maakte in september een einde aan de samenwerking met ON, “maar van antisemitisme heb ik bij Karskens echt nooit iets gemerkt, en hij was eigenlijk de enige met wie ik omging.”

Inmiddels is Dankers vertrokken, maar de vraag blijft: beste Arnold, ben je te lang met complotgekkies omgegaan, waardoor je er zelf een bent geworden? Of heb je opnieuw je huiswerk niet gedaan? En waarom zou je op 95-jarige nazi’s jagen als je je met veel jongere omringt?

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking