Opperrabbijn van Moskou in ballingschap na weigering steun Poetin
Nieuws

Opperrabbijn van Moskou in ballingschap na weigering steun Poetin

Redactie 08 juni 2022, 16:28
Opperrabbijn van Moskou in ballingschap na weigering steun Poetin
Chief Rabbi of Moscow Pinchas Goldschmidt seen writing a new Torah scroll at an event attended by Israeli and European rabbis, marking the Hebrew date of 69 years since the liberation of Jews in Europe, in the Western Wall tunnels, in Jerusalem's Old City. May 21, 2014. Photo by FLASH90 *** Local Caption *** ????? ????? ?????? ????? ?????? 69 ???? ???? ?????? ?? ????? ?????? ?? ?????? ????? ??? ???? ?? ?????? ??????? ? ?????? ????? ???? ???????? ?? ???? ??????

Pinchas Goldschmidt, de opperrabbijn van Moskou, leeft met zijn vrouw in ballingschap. Dat maakte zijn schoondochter vandaag bekend. Het echtpaar werd door de Russische autoriteiten onder druk gezet om de oorlog in Oekraïne te steunen, maar weigerde dat.

Avital Chizhik-Goldschmidt, getrouwd met een van de zonen van de rabbijn, werkt als journalist in New York en tweet openlijk over de kwestie. De rabbijn zou twee weken na de Russische inval zijn vertrokken en reist nu tussen Europese steden en Israël.

Zelf weigert de opperrabbijn commentaar. Ook op de vraag of en wanneer hij terug zou keren naar Moskou komt geen antwoord. Goldschmidt is sinds 1993 opperrabbijn en werd dinsdag herkozen als leider van de Moskovskaya Khoralnaya Sinagoga, een van de belangrijkste synagogen van de stad.

Goldschmidt heeft zich tot nu toe niet uitgesproken over de inval van de Russen. Wel meldde de Franse krant Le Figaro dat hij half februari, nog voor de Russische aanval, contact opnam met rabbijnen in Moldavië om te waarschuwen voor een mogelijke stroom vluchtelingen.

Het is overigens niet de eerste keer dat de opperrabbijn zijn thuisland niet meer in mag. In 2004 werd hem plots de toegang ontzegd. Hij mocht weken niet de grens over, over het waarom bleef een verklaring uit. Volgens bronnen zou het mogelijk gaan om een conflict met Chabad-rabbijnen. De opperrabbijnen van Israël, David Lau en Yitzhak Yosef schreven zelfs brieven naar leiders van de Russisch-Joodse gemeenschappen met het verzoek om het gezag van Goldschmidt te respecteren.

Rabbijn Berel Lazar, de opperrabbijn van Rusland, heeft zich wel openlijk uitgesproken over de inval in Oekraïne. Hij riep onder meer op om ‘de waanzin te stoppen’ en bekritiseerde de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov, nadat hij zei dat Hitler van Joodse afkomst zou zijn.

Lazar verblijft op dit moment nog gewoon in Rusland.

Foto: Rabbijn Goldschmidt op bezoek in Israël in 2014. Credit: Flash90

Op zoek naar nog meer actualiteit? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking