Palestijnen staan overweldigend achter Hamas’ bloedbad van 7 oktober
Nieuws

Palestijnen staan overweldigend achter Hamas’ bloedbad van 7 oktober

Redactie 17 november 2023, 15:46
Palestijnen staan overweldigend achter Hamas’ bloedbad van 7 oktober
Palestinians march during a protest to in support of the people in the Gaza Strip, in the West Bank city of Ramallah, October 10, 2023. Photo by Flash90 *** Local Caption *** פלסטינים חיילים עימותים הפרות סדר רמאללה מבצע חרבות ברזל

Slecht nieuws voor allen die beweren dat Hamas geen steun heeft binnen de Palestijnse bevolking. Uit een peiling blijkt dat de overgrote meerderheid van de Palestijnen achter het bloedbad van 7 oktober staat. Driekwart van de Palestijnen is die mening toegedaan: 59 procent steunt de aanval door Hamas-terroristen volledig, 16% enigszins. Slechts 13 procent van de ondervraagden vindt het bloedbad een slechte zaak.

De peiling is gehouden door het in Ramallah gevestigde instituut AWRAD (Arab World Research and Development) onder 668 Palestijnen. Op de Westelijke Jordaanoever is de steun voor de terreuraanval groter dan in Gaza: op de Westoever is de ‘volledige’ steun 68%, in Gaza is dat 47. Daarnaast zegt 68 procent van de ondervraagde Palestijnen dat hun geloof in een tweestatenoplossing is afgenomen sinds 7 oktober. Vrijwel alle Palestijnen – 98 procent – zeggen Israël operaties in Gaza nooit te zullen vergeten of te vergeven. Realisme lijkt geen bijzonder sterk ontwikkelde eigenschap onder de deelnemers van de peiling: 73% is ervan overtuigd dat ‘Palestina’ de oorlog tegen Israël zal winnen. Precies driekwart denkt dat Gaza het Israëlische grondoffensief zal weerstaan en 79 procent dat alle Palestijnse gevangenen in Israël vrij zullen komen.

De steun voor terroristische organisaties is bijzonder hoog onder de Palestijnse bevolking. Bijna negen van de tien Palestijnen (89%) heeft een positieve opvatting over de Izz ad-Din al-Qassem Brigades, de militaire tak van Hamas, en 76 procent over de terreurbeweging in zijn geheel. Ook de Palestijnse Islamitische Jihad is populair met 84 procent. Opvallend is ook de populariteit van Hamas in vergelijking met Fatah, de regerende partij op de Westoever – die ligt op slechts 23%. Rusland is het populairste land onder de Palestijnen: 40 procent van hen ziet dat land in een positief licht, gevolgd door China (34%), Turkije (33%) en Iran (32%). Ondanks de pro-Palestijnse berichtgeving in de meeste westerse media, zijn die met 10 procent niet erg populair. Weinig verrassend zijn de scores voor de Verenigde Staten en Israël: beide landen behalen een populariteitsscore van 0 procent.

Op de foto hierboven een pro-Hamasdemonstratie in Ramallah op de Westelijk Jordaanoever, 10 oktober 2023 – Foto: Flash 90

Plaats opmerking