Steun voor een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict is op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook nauwelijks nog te vinden. Slechts iets meer dan een kwart van de 1270 deelnemers aan een peiling van het Palestinian Center for Policy and Survey Research in Ramallah denkt nog vreedzaam naast Israëli’s te kunnen leven in twee staten. 70 procent is tegen. Overigens zijn ook de Israëli’s geen fan meer van de tweestatenoplossing: slechts een derde steunde deze in een onderzoek aan het begin van dit jaar.
Ruim de helft van de Palestijnen vindt dat gewapend verzet tegen de Israëli’s de meest effectieve manier is om een eigen staat te realiseren, 21 procent denkt dat dit doel het best door onderhandelingen kan worden bereikt. Een overgrote meerderheid (71 procent) steunt dan ook de oprichtingen van nieuwe gewapende milities zoals Lion’s Den (Leeuwenkuil) in Nabloes en het Jenin Bataljon. Meer dan 85 procent vindt dat de Palestijnse Autoriteit niet het recht heeft leden van deze groepen te arresteren.
Gevraagd wat de belangrijkste gebeurtenis voor de Palestijnen is sinds het verlies in de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog in 1948, antwoordt een kwart: de oprichting van de terreurorganisaties Hamas en Islamitische Jihad. 21 procent kiest voor de Eerste en Tweede Intifada, 18 voor de oprichting van de PLO in 1960 en slechts 14 procent noemt de Oslo-akkoorden in 1993.
Terugkeer
De schuldigen van de ‘nakba’, de Arabische nederlaag tegen de jonge staat Israël in 1948, zijn volgens de Palestijnen vooral ‘de zionisten’ en de Arabische buurstaten. De eigen milities die een oorlog begonnen tegen de Joden in het gebied worden minder vaak genoemd. Overigens beschouwen de ondervraagden de scheiding in 2006 tussen de Westelijke Jordaanoever (Fatah) en de Gazastrook (Hamas) als ernstiger dan de bezetting van die gebieden door Israël in 1967.
Twee derde van de Palestijnen gelooft dat de Joodse staat zijn honderdste verjaardag niet haalt
Naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de Joodse staat beschouwt 42 procent van de Palestijnen Israël als een van de machtigste en militair sterkste landen ter wereld. Ongeveer een op de drie ziet Israël daarentegen als zwak, intern verdeeld en de instorting nabij. Twee derde gelooft dat de Joodse staat zijn honderdste verjaardag niet haalt. Iets meer dan de helft denkt dat het Palestijnse volk het in 1948 en 1967 verloren gebied zal heroveren en dat de vluchtelingen (van wie er nauwelijks nog in leven zijn) naar hun huizen terug zullen keren.
De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, is bijzonder impopulair onder zijn eigen bevolking. Liefst vier op de vijf Palestijnen willen dat Abbas zo snel mogelijk aftreedt. De 87-jarige president, bezig aan het negentiende jaar van zijn vierjarige ambtstermijn, zou bij vrije verkiezingen geen schijn van kans hebben tegen Hamasleider Ismail Haniyeh, die hem met 56 tegen 33 procent zou verslaan. De populairste kandidaat om Abbas op te volgen is echter niet Haniyeh, maar Fatah-kopstuk Marwan Barghouti, die wegens moord vijf levenslange gevangenisstraffen plus 40 jaar uitzit in een Israëlische cel.
Van hun land geschopt
Dit gebeurde niet lang geleden in Gaza: tientallen zwaarbewapende agenten stormden een Palestijns dorpje binnen. Verzet was zinloos, wie dat toch probeerde werd zonder pardon neergeknuppeld of zelfs neergeschoten door de soldaten. Zeven Palestijnen raakten gewond bij de operatie. Het doel van de actie was een veertigtal arme Palestijnse families uit hun illegaal gebouwde huisjes in het Arabische dorpje Umm al-Nasr te zetten. Het is het soort verhaal dat u regelmatig voorgeschoteld krijgt in kranten of bij tv-zenders.
De zwaarbewapende agenten waren ditmaal echter geen Israëlische soldaten, maar leden van het veiligheidsapparaat van de terreurbeweging Hamas. Umm al-Nasr ligt in de Gazastrook. De bewoners dachten dat de aanvallers IDF-soldaten waren, vertelde een ooggetuige aan de The New Arab. De Hamasleden zetten de families zonder pardon en met grof geweld uit hun huizen. De reden: de grond waarop zij woonden wordt verdeeld onder functionarissen van Hamas, bij wijze van compensatie voor het niet-uitbetalen van hun salarissen. Om de een of andere reden haalde dit bericht Nederlandse media niet.
Foto: Palestijnse strijders in Gaza City, 2022. © Attia Muhammed/Flash90