Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Buitenland

Palestijnen willen geen vrede met Israël

Schokkende cijfers: meer dan de helft van de Palestijnen ziet de gewapende strijd als de beste manier de Israëlische ‘bezetting’ te beëindigen en een eigen staat te creëren.

Bart Schut 22 juni 2023, 14:00
Palestijnen  willen geen vrede met Israël

Steun voor een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict is op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook nauwelijks nog te vinden. Slechts iets meer dan een kwart van de 1270 deelnemers aan een peiling van het Palestinian Center for Policy and Survey Research in Ramallah denkt nog vreedzaam naast Israëli’s te kunnen leven in twee staten. 70 procent is tegen. Overigens zijn ook de Israëli’s geen fan meer van de tweestatenoplossing: slechts een derde steunde deze in een onderzoek aan het begin van dit jaar.

Ruim de helft van de Palestijnen vindt dat gewapend verzet tegen de Israëli’s de meest effectieve manier is om een eigen staat te realiseren, 21 procent denkt dat dit doel het best door onderhandelingen kan worden bereikt. Een overgrote meerderheid (71 procent) steunt dan ook de oprichtingen van nieuwe gewapende milities zoals Lion’s Den (Leeuwenkuil) in Nabloes en het Jenin Bataljon. Meer dan 85 procent vindt dat de Palestijnse Autoriteit niet het recht heeft leden van deze groepen te arresteren. 

Gevraagd wat de belangrijkste gebeurtenis voor de Palestijnen is sinds het verlies in de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog in 1948, antwoordt een kwart: de oprichting van de terreurorganisaties Hamas en Islamitische Jihad. 21 procent kiest voor de Eerste en Tweede Intifada, 18 voor de oprichting van de PLO in 1960 en slechts 14 procent noemt de Oslo-akkoorden in 1993. 

Terugkeer

De schuldigen van de ‘nakba’, de Arabische nederlaag tegen de jonge staat Israël in 1948, zijn volgens de Palestijnen vooral ‘de zionisten’ en de Arabische buurstaten. De eigen milities die een oorlog begonnen tegen de Joden in het gebied worden minder vaak genoemd. Overigens beschouwen de ondervraagden de scheiding in 2006 tussen de Westelijke Jordaanoever (Fatah) en de Gazastrook (Hamas) als ernstiger dan de bezetting van die gebieden door Israël in 1967.

Twee derde van de Palestijnen gelooft dat de Joodse staat zijn honderdste verjaardag niet haalt

Naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de Joodse staat beschouwt 42 procent van de Palestijnen Israël als een van de machtigste en militair sterkste landen ter wereld. Ongeveer een op de drie ziet Israël daarentegen als zwak, intern verdeeld en de instorting nabij. Twee derde gelooft dat de Joodse staat zijn honderdste verjaardag niet haalt. Iets meer dan de helft denkt dat het Palestijnse volk het in 1948 en 1967 verloren gebied zal heroveren en dat de vluchtelingen (van wie er nauwelijks nog in leven zijn) naar hun huizen terug zullen keren. 

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, is bijzonder impopulair onder zijn eigen bevolking. Liefst vier op de vijf Palestijnen willen dat Abbas zo snel mogelijk aftreedt. De 87-jarige president, bezig aan het negentiende jaar van zijn vierjarige ambtstermijn, zou bij vrije verkiezingen geen schijn van kans hebben tegen Hamasleider Ismail Haniyeh, die hem met 56 tegen 33 procent zou verslaan. De populairste kandidaat om Abbas op te volgen is echter niet Haniyeh, maar Fatah-kopstuk Marwan Barghouti, die wegens moord vijf levenslange gevangenisstraffen plus 40 jaar uitzit in een Israëlische cel.

Van hun land geschopt

Dit gebeurde niet lang geleden in Gaza: tientallen zwaarbewapende agenten stormden een Palestijns dorpje binnen. Verzet was zinloos, wie dat toch probeerde werd zonder pardon neergeknuppeld of zelfs neergeschoten door de soldaten. Zeven Palestijnen raakten gewond bij de operatie. Het doel van de actie was een veertigtal arme Palestijnse families uit hun illegaal gebouwde huisjes in het Arabische dorpje Umm al-Nasr te zetten. Het is het soort verhaal dat u regelmatig voorgeschoteld krijgt in kranten of bij tv-zenders. 

De zwaarbewapende agenten waren ditmaal echter geen Israëlische soldaten, maar leden van het veiligheidsapparaat van de terreurbeweging Hamas. Umm al-Nasr ligt in de Gazastrook. De bewoners dachten dat de aanvallers IDF-soldaten waren, vertelde een ooggetuige aan de The New Arab. De Hamasleden zetten de families zonder pardon en met grof geweld uit hun huizen. De reden: de grond waarop zij woonden wordt verdeeld onder functionarissen van Hamas, bij wijze van compensatie voor het niet-uitbetalen van hun salarissen. Om de een of andere reden haalde dit bericht Nederlandse media niet.

Foto: Palestijnse strijders in Gaza City, 2022. © Attia Muhammed/Flash90

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (4)
tiki 22 juni 2023, 15:15
"Meer dan de helft van 'de Palestijnen' ziet de gewapende strijd als de beste manier de Israëlische ‘bezetting’ te beëindigen". Wow, dát zijn schokkende cijfers.......'voor hen die de laatste 75 jaar onder een steen, mét oog & oorkleppen kleppen op, hebben geleefd. "Steun voor een "tweestatenoplossing" van het Palestijnse conflict met Israel is in Judea, Samaria & Gazastrook nauwelijks nog te vinden". Ik haat u te moeten teleurstellen maar steun voor deze "oplossing" was er NOOIT te vinden, behalve als ze voor naieve Westerlingen deze riedel moesten afdraaiden. Het doel was ALTIJD de vernietiging van de Joodse Staat en i.p. daarvan een palestijnse...., nee niet naast elkaar in vrede levend, maar in plaats van! De keuze van terrorist bajesklant Barghouti als opvolger van "president" Abbas zegt genoeg! Abbas, die allang de handoek in de ring heeft gegooid en alleen nog in zijn privé jet de wereld rondreist om 'eigen fondsen te werven. Eerst waren er de Oslo "accoorden" /// een ramp! Toen de "vredes onderhandelingen" /// doodgebloed! Nu hét ei van Columbus, de 2 staten "oplossing" /// de zovéélste waanvoorstelling.. Ook de eenzijdige terugtrekking van Israel uit Gaza is een rampenscenario geworden, voor iederéén. "2/3e van de palestijnen geloven dat Israel de 100e verjaardag niet zal halen". Daar zij altijd zo accuraat waren in hun voorspellingen, zullen we deze ook maar met een korrel zout nemen. Het is tijd voor de naieve & bevooroordeelde Westerlingen 1) de oog & oorkleppen af te doen en gewoon te 'luisteren naar de boodschap uit "palestina". Hij is luid & duidelijk. 2) Te stoppen palestijnse terreur te tolereren, legitimeren & financieren vanuit UN/EU/US, media, universiteiten etc. 3) Zich niet laten leiden door Joden 'fobie' in het zoeken naar een oplossing.........gaat niet werken! 4) Ophouden leugens & anti Israel resoluties te steunen in de VN. Israeli's kunnen zich niet nóg een rampenscenario veroorloven, gepromoot door Westerse 'vrienden' met dubieuze bedoelingen.
alex warnaar 22 juni 2023, 21:51
Het is inderdaad zo dat ik heel veel Palestijnse dorpjes heb zien langskomen bij de NOS de afgelopen 23 jaar. Een ellenlang item over cameratoezicht op de westelijke jordaanoever, kolonisten die steentjes gooien naar Palestijnen in Jenin (of andersom), een relletje in de al aqsa moskee, herders die moeten verdwijnen vanwege het aanleggen van een militair oefenterrein, een ellenlange documentaire over een conflict over olijfbomen op de berg Sabih, 4 dagen lang nonstop naar een huisuitzetting van Palestijnen in OostJeruzalem kijken vanwege het niet betalen van huur. Etc etc etc. Het is een eindeloze stroom non news. Het probleem is alleen dat Turkije natuurlijk het juiste conflictgebied is. Turkije heeft de afgelopen 30 jaar 3000 Koerdische dorpen etnisch gezuiverd en daarbij 18.000 koerden standrechtelijk geëxecuteerd. Turkije heeft sinds 1984 80.000 Koeren gedood en sinds 2015, na het hervatten van de vijandelijkheden maar liefst 6561 (aangezien dit een minimum schatting is, is dat ongeveer 1000 per jaar). Op 22 november doodde het Turkse leger 184 Koerden in 1 dag, waarvan exact 0 items te vinden zijn bij de NOS. Dat het leger van EU kandidaatslidstaat Turkije over het jaar 2022 in 1 dag meer Koerden over hoop schiet dan Israël in 1 jaar Palestijnen en dat dat volledig afwezig is bij de NOS is toch curieus. Afgelopen weekend doodde het Turkse leger 60 Koerden in Syrië. Ik begrijp dat GroenLinks, D66 en de PvdA voor toetreding van Turkije tot de EU zijn, en dus de NPO en de krantjes ook, maar 23 jaar lang het juiste conflict om politieke redenen verzwijgen en het conflict op de westelijke Jordaan oever als een bezetene uitvergroten is wel een probleem.
tiki 23 juni 2023, 16:38
Alex Warnaar...de NOS houd alléén doodgeschoten palestijnen zéér secuur in het oog. En dan ook nog alléén die door Israel zijn doodgeschoten (na terreur of militaire actie). .De palestijnse slachtoffers van het eigen regime? Daar maalt geen hond naar en zéker niet bij de NOS of andere media. Ook de duizenden doodgeschoten oorlogs slachtoffers in andere landen wereldwijd zijn totáál niet van belang voor onze informatieve, neutrale nieuwsdienst.
tiki 24 juni 2023, 08:47
1948 - 2021 zijn er ong. 65 000 palestijns Arabische slachtoffers, waarvan '35 000 gedood (inmiddels omhoog bijgesteld).............1948 - 2021 zijn er ong. 11 miljoen Moslims door andere Moslims vermoord. (cijfer is inmiddels opgetrokken)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *