Plein voor Marga Minco
Binnenland

Plein voor Marga Minco

Redactie 06 april 2024, 06:00
Plein voor Marga Minco
Het nieuwe naambordje in Breda, met rechts biografe Jessica Voeten. Naast haar burgemeester Paul Depla en Tamar Frank

67 jaar na de eerste druk van de klassieker Het bittere kruid is schrijfster Marga Minco (1920-2023) in haar geboortestad Breda geëerd met een plein. Het Oranjeplein werd op 27 maart officieel als het Marga Mincoplein in gebruik genomen, in aanwezigheid van Minco’s dochter Jessica Voeten en burgemeester van Breda Paul Depla. Tegelijkertijd werd het lichtkunstwerk Gebroken lijn van Tamar Frank onthuld. 

Marga Minco overleed vorig jaar op 103-jarige leeftijd. In haar nalatenschap trof haar familie, zo werd onlangs bekend, een bijzonder album aan met tekeningen. De schrijfster maakte het toen zij 22 jaar was, als huwelijkscadeau voor haar zus Bettie. Drie maanden na haar trouwdag werd Bettie samen met haar man Hans David Rosin in Auschwitz vermoord. Het album was in bewaring gegeven bij de buren van Hans’ moeder. Via Hans’ zus Eva, die de oorlog overleefde, kwam het terecht in het Amerikaanse Santa Barbara. Daar kreeg Minco het decennia na de oorlog terug, zoals beschreven in Nagelaten dagen uit 1997. 

Het album Herinneringsflitsen uit onze jeugd bevat tekeningen met vrolijke bijschriften, zoals van het geboortehuis in de Prins Hendrikstraat, de zusjes tijdens carnaval en anekdotische voorvallen. Minco’s archief is geschonken aan het Literatuurmuseum, maar het dierbare album blijft in bezit van de familie.

Opmerkingen (1)
Gerhard Boogaard 06 april 2024, 13:07
Geweldig, dat dit juist in deze tijd kan gebeuren. "Het bittere kruit " zou iedereen moeten lezen; ook zou het verplichte litteratuur moeten zijn voor alle asielzoekers.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *