‘Politie had moord Sarah Halimi kunnen voorkomen’
Nieuws

‘Politie had moord Sarah Halimi kunnen voorkomen’

Redactie 28 oktober 2021, 14:01
‘Politie had moord Sarah Halimi kunnen voorkomen’

Een schokkend getuigenis bij de parlementaire commissie die de moord op de Frans-Joodse Sarah Halimi (65) onderzoekt.

De politie bleek op die fatale dag in april 2017 een sleutel van het appartement naast Halimi’s woning te hebben. Daarmee hadden de agenten net als de moordenaar Kobili Traoré het balkon van Halimi’s appartement kunnen bereiken en hem kunnen aanhouden.

De politie wachtte echter tot een uur na de moord voordat zij het appartement betraden en Traoré aanhielden. Bovendien zouden de agenten in het proces-verbaal verzwegen hebben dat zij de sleutel hadden.

Het is het zoveelste schandaal in de zaak waarin de moordenaar niet wordt vervolgd omdat hij ten tijde van zijn misdaad cannabis zou hebben gerookt. Ook werden in het onderzoek terroristische (Traoré riep ‘Allahoe akbar’ bij zijn daad) en antisemitische (de moordenaar omschreef zijn slachtoffer als ‘de duivel’) motieven buiten beschouwing gelaten.

De moord op de Joodse Mireille Knoll, een jaar later, wordt door de Franse autoriteiten wel serieus genomen. Deze week begon in Parijs het proces tegen de twee verdachten, Yacine Mihoub en Alex Carrimbacus. Het tweetal geeft elkaar de schuld van de elf messteken waarmee Knoll om het leven werd gebracht. Ook in deze zaak werd ‘Allahoe akbar’ geroepen tijdens de moord, waarna Knolls lichaam in brand werd gestoken.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking