Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Binnenland

Raad van Kerken weer in de fout

Na een bezoek aan Israël legt een delegatie van de Raad van Kerken een link tussen de verschrikkingen van de Holocaust en de verhalen van Palestijnse christenen.

Redactie 02 maart 2023, 21:13
Raad van Kerken weer in de fout

Een delegatie van de Raad van Kerken (RvK) bracht met René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk Nederland, vorig jaar een bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden waar vooral Israëlkritische en zelfs vijandige organisaties werden bezocht. Een verslag van deze reis verscheen kortgeleden op de website van de RvK. De eenzijdige toon van het verslag valt meteen op. Op pagina 2 bijvoorbeeld wordt een link gelegd met WO II door een foto van een Anne Frankportret dat aan Palestijnse zijde op de veiligheidsmuur is gekalkt.

De delegatie legde onder meer bezoeken af aan Kairos en Sabeel, organisaties waarvan het belang volgens het verslag ‘door de kerken in Nederland wordt ondergewaardeerd’ en een aantal Palestijns-christelijke organisaties. Bij leden van de Joodse gemeenschap en organisaties die genuanceerder in het conflict staan, schoot vooral de volgende passage in het verkeerde keelgat. De leden van de Raad vroegen zich na een bezoek aan herinneringscentrum Yad Vashem af hoe zij nu tegenover het kwaad van toen zouden staan, om te vervolgen: “Het bezoek aan Yad Vashem raakt ons ook op een andere manier. Wat wij de afgelopen week van Palestijnse christenen gehoord hebben, evenals de muren, hekken en checkpoints die we gezien hebben, dragen we met ons mee. Yad Vashem toont het onvergelijkbare kwaad en leed van de Holocaust. We zijn ons dit heel goed bewust. En toch – tegen wil en dank – roepen de beelden van scheiding en ‘Verboden voor Joden’ associaties op met wat we de afgelopen dagen hebben gezien. De oproep van Palestijnse christenen echoot na in onze oren: vertel wat je hebt gezien! Na enkele uren moeten we weer verder. Het bezoek aan Yad Vashem laat ons niet los. Het heeft ons nog meer bewust gemaakt van het ‘dit nooit meer!’ Elk mens is kostbaar in de ogen van God. Wees alert. Laat je niet meenemen in de ontmenselijking van wie dan ook, maar kom, zeker als kerk, op voor de waardigheid van elk kostbaar mensenkind.”

Piet van Midden (OJC): ‘Dit is zo onfris!’

Zo wordt de Holocaust in de tekst verbonden aan de huidige situatie in het conflictgebied. Piet van Midden, voorzitter van het Overlegorgaan Joden en Christenen, las het verslag en is stomverbaasd: “Dit is zo onfris! Een duidelijk voorbeeld van hoe dingen fout kunnen gaan. Wij zullen hier binnenkort op reageren.”

Ook het CJO is verbijsterd. In een niet mis te verstane brief schrijft voorzitter Chanan Hertzberger onder meer: “U zou zich af moeten vragen of u er niet beter aan had gedaan Yad Vashem niet te bezoeken. Dan had u ook niet dergelijke verachtelijke vergelijkingen getrokken.”

Opper-rabbijn Jacobs schreef op 24 februari op deze site een dagboekbladzij over de kwestie op deze website.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (6)
tiki 03 maart 2023, 10:02
Ach ja, daar zijn ze weer met hun ongevraagde mening, onze Nederlandse Christelijke vrienden. I.p.v. bezoekjes aan de "palestijnse gebieden" waar hun Christelijke broeders een uitstervend ras zijn (de inheemse Joden waren al verdreven of vermoord in 1948) in tegenstelling tot Israel waar de Christelijke gemeenschap in alle vrijheid groeit & bloeit, zouden ze eens een geschiedenis boek ter hande moeten nemen, de Bijbel bijvoorbeeld, om te leren over de Joodse & "palestijnse" geschiedenis in connectie met Israel. Israel & het Jodendom zijn écht wel klaar met hun Christelijke zegeningen, goed of afkeuringen & commentaren. Als Israel en haar "abominabele gedrag" hen niet bevalt, moeten ze vooral thuisblijven! Israel & het Jodendom heeft hun goedkeuring niet nodig over hoe te overleven t.o. een bende moordzuchtige "palestijnen" die hun droom, de vernietiging van Israel & haar inwoners, dagelijks manifesteren, geleerd & gecopieerd van het Christendom. Als deze protestantse werelverbeteraars & vredesapostelen het lot van "de palestijnen" willen verbeteren moeten ze eens een hartig woordje praten met de 2 presidenten van deze terreur enclaves, Mahmood Abbas & Ismael Hanyeh, allebij onverkozen, allebei vette miljardairs & allebei aanhangers van het mantra...'ikke & de rest kan stikken. Hun bezoekjes aan de Cairos & Sabeel NGO's laten hun Christelijke waarden & normen zien waaraan hun bezoek aan Yad Vashem niets kan veranderen. Er zijn nu eenmaal mensen die ziende blind & horend doof zijn. Hun vergelijking met het Nazi gedrag is natuurlijk totaal ongepast en iets waar ik verder geen energie aan ga verspillen, maar iets anders hadden wij ook niet verwacht van deze Protstantse hypocrieten, die vooral eens hun eigen gedrag & geschiedenis onder de loep moeten nemen voor zij hun commentaar met ons delen.
Awi Cohen 03 maart 2023, 14:08
De vergelijking met de Holocaust is antisemitisch. Dat is volgens de gangbare internationale definitie, die mede is onderschreven door de Nederlandse regering en Tweede Kamer. Daarin is als 1 van de 11 herkenningspunten voor antisemitisme beschreven: "De hedendaagse Israelische politiek vergelijken met die van de nazi’s." Het is bizar dat de Raad van Kerken zoiets durft te publiceren.
tiki 06 maart 2023, 11:32
"Het is bizar dat de Raad van Kerken zoiets durft te publiceren". Echt? Misschien heeft u het intervew met Steven Spielberg op CNN gezien, waarin hij verteld dat Jodenhaat in Amerika vandaag aanvoelt als Europa 1930....'trots & aanwezig'....(én legitiem, want niemand doet er ies aan). Dat de Raad van Kerken dit dus durft te publiseren is dus niet bizar. Ze doen het omdat ze het zonder consequenties gewoon kunnen. Behalve het protest van een paar Joden, neemt niemand er verder aanstoot aan.....integendeel.
Daan 07 maart 2023, 11:22
Ik schaam mij diep, toen ik tot geloof kwam, heb ik het Joodse volk gelijk lief gehad. Gelukkig zijn er christenen die het Joodse volk lief hebben. Raad van kerken is een verschrikkelijke organisatie, eens zullen zij verantwoording moeten afleggen van hun gedrag tot het Joodse volk.
Hendrik van Laar 08 maart 2023, 19:25
Mag ik opmerken dat er een hele grote groep christenen in Nederland is die naast Israël staat, die ook gruwt van deze zogenaamde "Oikomenmania"! Waarom het zo slecht met Nederland gaat is mij allang helder! Het Israël van toen, is onlosmakelijk verbonden met het Israël van nu. De opgravingen bewijzen het! Als kind ben ik opgevoed met de liefde voor Israël. Dat zal altijd blijven, wat anderen er ook van zeggen. Shalom!
tiki 10 maart 2023, 07:40
Hendrik van Laar: Het Israel van toen is onlosmakelijk verbonden met het Israel van nu.....de opgravingen bewijzen het! U heeft het begrepen en 'durft het ook nog uit te spreken, iets wat vandaag de dag een unicum is.! Wanneer de éérste palestijnse vaas zal worden opgegraven, de éérste palestijnse munt gevonden, in de Tora/Bijbel/Koran één passage gevonden over 'de oude palestijnse dynasty in hun historisch palestina met "oost" Jeruzalem als hun hoofdstad'......dan hebben ze een punt met hun ontelbare anti Israel VN resoluties & onderzoeken, media nieuws/documentaires/artikelen vol 'expert' meningen waarin het Jodendom uit hun eigen geschiedenis & Israeli"s uit hun land worden geschreven. Vandaar dat Jodenhaat van toen 'onlosmakelijk is verbonden met Israelhaat van nu. Al is de waarheid nog zo snel, de leugen achterhaalt hem wel....al eeuwenlang! Zolang er echter één Jood op de planeet blijft rondlopen word deze leugen weerlegt mét bewijzen......al eeuwenlang! Dáár komt Jodenhaat vandaan, de obsessie hen de mond te snoeren door hen te vernietigen .........al eeuwenlang.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *