Rapper Wiley offline na internationaal protest
Nieuws

Rapper Wiley offline na internationaal protest

Redactie 29 juli 2020, 14:27
Rapper Wiley offline na internationaal protest

Facebook heeft het persoonlijke account van de Britse rapper Wiley offline gehaald vanwege antisemitische berichten. Ook zijn Instagram-account is geschrapt.

Dat meldt een woordvoerder van Facebook dinsdag aan de BBC. Wiley plaatste vrijdag berichten op zijn Twitteraccount waarin hij de Joodse gemeenschap vergeleek met de Ku Klux Klan. Ook schreef hij dat Joden ‘slangen’ zijn en verantwoordelijk voor de slavernij. “Hitler kan me niks schelen, zwarte mensen kunnen me iets schelen,” aldus de rapper. 48 uur na het plaatsen van de tweets greep Twitter pas in, waarna hij overschakelde naar Instagram en Facebook. Daar schreef hij dat Joden zouden neerkijken op zwarte mensen.

De berichten van Wiley brachten op sociale media een hausse van kritiek teweeg. Onder de hashtag #NoSafeSpaceForJewHate en #48HoursSilence voerden mensen actie tegen Wiley en het feit dat Twitter er 48 uur over deed om de berichten offline te halen. Onder andere de Britse opperrabbijn Ephraim Mirvis, zangeres Sophie Ellis-Bextor een oud-voetballer Gary Lineker deden mee aan de actie. Ook in Nederland werd er gehoor gegeven aan de oproep om 48 uur inactief te zijn op Twitter en zo te protesteren tegen hun beleid. Namens het NIW gingen hoofdredacteur Esther Voet en adjunct-hoofdredacteur Bart Schut 48 uur offline, ook CIDI-directeur Hannah Luden en VVD’er Ron Eisenmann toonden zich solidair.

Andere Nederlandse Joodse prominenten deden niet mee aan de actie, onder wie CJO-vicevoorzitter Ronny Naftaniel.

Politieonderzoek
De politie doet onderzoek naar de uitspraken van Wiley en ook de Britse politiek heeft zich uitgesproken tegen de rapper en Twitter. “Twitter moet het beter doen. Sociale mediabedrijven moeten verder gaan en dit soort haat zaaiende berichten verwijderen,” zei premier Boris Johnson over de kwestie. De Londense burgemeester Sadig Khan sprak Twitter en Facebook ook aan op hun late reactie.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking