Rapport Breaking the Silence 
Buitenland

Rapport Breaking the Silence 

Redactie 13 mei 2015, 00:00

whatsartgottodowithit-820-10000-820-540Het rapport over het gedrag van soldaten van de IDF tijdens de Gaza-oorlog vorige zomer, dat de non-gouvernementele organisatie Breaking the Silence (BtS) vorige week zondag publiceerde heeft, weinig verrassend, in de hele wereld voor ophef gezorgd. BtS is een organisatie van (ex-)militairen die sinds de Tweede Intifada in het Israëlische leger hebben gediend en die vinden dat het Israëlische publiek weet moet hebben van het dagelijks reilen en zeilen van het leger in de bezette gebieden. Het rapport bestaat uit getuigenissen van tientallen soldaten. Hieruit zou blijken dat de zogenaamde ‘rules of engagement’, de geweldsinstructies, waren om te schieten op iedereen die de militairen zagen. De burgerbevolking was immers gewaarschuwd zich niet meer te vertonen. Israël zou zich daarmee niet aan het internationaal recht houden, dat zegt dat een leger er alles aan moet doen om de burgerbevolking te beschermen. Het leger zegt in een reactie dat BtS geen bewijzen levert voor de aantijgingen en vindt dat de organisatie zich eerst tot hen had moeten richten. BtS zegt juist dat het in maart al een brief aan de stafchef stuurde met het verzoek de beschuldigingen te bespreken.

Het leger spreekt over ‘incidenten’, waarvan er overigens meer dan honderd onderzocht worden. BtS wil juist een structureel probleem aan de kaak stellen: het in Israël overheersende idee dat het leger alleen geweld gebruikt tegen mensen die hen aanvallen, en alleen als dat strikt noodzakelijk is.
Soldaten die ook afgelopen zomer gevochten hebben, noemen het rapport een ‘totale leugen’ en een ‘dolksteek in de rug’. Haaretz schrijft juist dat het onderzoek noopt tot een onafhankelijk onderzoek naar de geweldsinstructies. Als dat niet gebeurt, is het waarschijnlijk dat het International Criminal Court (ICC) zich ermee zal gaan bemoeien. In de Nederlandstalige pers werd veelvuldig gebruikgemaakt van ronkende koppen en tot de verbeelding sprekende citaten uit het rapport; ‘Israëlische leger kiest er opnieuw voor om te liegen’, De Standaard, en ‘Israëlische soldaten gooien principes overboord’ Trouw. Het Belgisch-Joodse blad Joods Actueel noemde het rapport ‘partijdig en onbetrouwbaar’. Uiteraard omdat het rapport ‘niets zegt’ over raketten en tunnels en wat dies meer zij. Dat doet Haaretz genuanceerder, dat ook schreef dat er ‘geen twijfel aan was’ dat Hamas het principe van het beschermen van de burgerbevolking aan zijn laars lapte.
De Amerikaans-Joodse krant The Algemeiner baseerde zijn artikel over het onderwerp grotendeels op een uitzending van het Israëlische Channel2, waarin soldaten aan het woord kwamen die ook in deze oorlog vochten, maar het heel anders beleefden. „Elke granaat werd pas afgevuurd nadat de juiste procedure was doorlopen,” zei soldaat ‘Oren’ daar. De website European Jewish Press citeert vooral de reactie van de Israëlische organisatie NGO Monitor, die zichzelf de ‘waakhond’ van ngo’s noemt. Volgens deze organisatie is het rapport van BtS ondeugdelijk, ‘niet geloofwaardig en niet objectief’.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking