Ravage in Joodse wijk Marrakech
Nieuws

Ravage in Joodse wijk Marrakech

Redactie 10 september 2023, 14:04
Ravage in Joodse wijk Marrakech

De Mellah, de oude Joodse wijk van Marrakech, is zwaar beschadigd door de aardbeving van afgelopen vrijdagavond. Bewoners van de binnenstad vergeleken de schade met die na een bomaanslag. De historische Slat Al-Azama en vooral de Al-Fasayn Synagoge zijn beschadigd. Over slachtoffers onder de Joodse gemeenschap, nog slechts enkele tientallen mensen groot, is nog niets bekend.

De Mellah is te vergelijken met Joodse getto’s in Europa. Het was de enige plaats waar Joden mochten wonen en de wijk was ommuurd. Dit was deels om de gemeenschap te beschermen tegen pogroms, deels om haar te isoleren van de rest van de bevolking en omdat het zo gemakkelijk was voor de heersers speciale belastingen te heffen. Om die reden lagen de Joodse wijken/mellahs in Marokkaanse steden dicht bij paleizen en forten (kasbahs) van de lokale machthebbers. Ooit leefden zo’n 25.000 Joden in Marrakech.

De synagoge Slat Al-Azama (ook bekend als Lazama) werd volgens de overlevering gebouwd in 1492 door uit Spanje verbannen Sefardische Joden. Volgens een bezoekende rabbijn is de sjoel ‘deels beschadigd’. Het is moeilijk te beoordelen hoe groot de schade in de Mellah is omdat niet altijd duidelijk is waar beelden vandaan komen en de nieuwsvoorziening (net als de hulpverlening) slechts langzaam op gang komt.

Israël heeft Marokko hulp aangeboden. De Joodse staat heeft veel ervaring met hulpverlening bij natuurrampen. Minister van Defensie Yoav Gallant heeft de IDF opdracht gegeven een missie voor te bereiden en zijn collega van buitenlandse Zaken, Eli Cohen, inventariseert bij de Marokkaanse regering wat de behoeften zijn. Het dodental van de aardbeving is inmiddels opgelopen tot meer dan tweeduizend.

Op de foto hierboven: een van de ingangen van de Mellah in Marrakech (vóór de aardbeving) – Foto: Dreamstime.com

Plaats opmerking