Regenboogcoalitie verliest meerderheid in de Knesset
Nieuws

Regenboogcoalitie verliest meerderheid in de Knesset

Redactie 06 april 2022, 09:35
Regenboogcoalitie verliest meerderheid in de Knesset

De Israëlische regeringscoalitie onder leiding van premier Naftali Bennett en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid verloor vanochtend de meerderheid in het Israëlische parlement, de Knesset, nadat Yamina-voorvrouwe Idit Silman besloot uit de coalitie te stappen. De verhouding tussen coalitie en oppositie is nu 60-60. De reden waarom Silman deze stap neemt, is opvallend. Zij protesteert hiermee tegen de beslissing van de minister van Gezondheid, Nitzan Horowitz, van de linkse partij Meretz, tijdens het Pesachfeest chamets toe te staan in ziekenhuizen. Eerder al lag er eenzelfde beslissing van het het Israëlische Hooggerechtshof. Orthodoxe Joden eten tijdens de acht dagen van dit feest alleen meelproducten die gemaakt zijn van matses. Met het feest vieren Joden over de hele wereld de exodus, het verhaal van de bevrijding uit Egypte. Gerezen deegwaren als brood en aanverwanten, zijn gedurende deze periode voor hen taboe. Silman beschouwt Horowitz’ beslissing als ‘de zoveelste ondermijning van Israël als Joodse staat’ en zei ‘het niet meer aan te kunnen.’ Silman is invloedrijk parlementslid van Yamina, de rechtsreligieuze partij van regeringsleider Naftali Bennett. Door Silmans vertrek is er nu ook crisis ontstaan in zijn eigen partij. Als er nog één ander lid van de coalitie Silmans voorbeeld volgt, stevent het land zeker af op nieuwe verkiezingen. Of dat nu met deze patstelling al het geval is, is nog onduidelijk. Oppositieleider Benjamin Netanyahu van Likoed was er als de kippen bij om Silman als eerste te feliciteren.

De stap van Silman is des te opvallender omdat Israël de laatste weken zucht onder een nieuwe golf van terreur. Tijdens aanslagen door terroristen, van wie sommigen zeggen bij IS te horen, zijn al meer dan tien Israëlische burgers, zowel Joods als Arabisch, vermoord.

De regenboogcoalitie van Bennett en Lapid werd vorig jaar gevormd nadat de Israëli’s drie keer naar de stembus hadden moeten gaan. De regering bestaat uit een verzameling partijen van uiterst links tot uiterst rechts, inclusief Arabische partijen, met één gemeenschappelijke vijand: Benjamin Netanyahu. Al bij aanvang van deze regering was er weinig fiducie dat de coalitie lang stand zou houden, maar de coalitie verbaasde vriend en vijand omdat de samenwerking boven verwachting verliep.

Foto: Flash90

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking