Regeringscrisis afgewend
Nieuws

Regeringscrisis afgewend

Ondanks interne spanningen in de partijen van Naftali Bennetts coalitie, blijft de regering in Israël vooralsnog overeind. Aan de terreurgolf tegen burgers lijkt voorlopig geen einde te komen.

Redactie 13 mei 2022, 08:00
Regeringscrisis afgewend

Het spande erom, afgelopen woensdag, maar uiteindelijk redde de islamistische Ra’am-partij van Mansour Abbas de Israëlische coalitie. Tijdens de ramadan had Abbas zijn steun aan de regering-Bennett opgeschort uit protest tegen het politieoptreden tegen Palestijnse relschoppers in de Al-Aqsamoskee op de Tempelberg. Het was maar de vraag of Ra’am na afloop van de vastenmaand weer deel uit zou willen maken van de coalitie. Individuele Knessetleden van de partij hadden zich hiertegen uitgesproken. Zij vinden dat Abbas te weinig voordelen voor de Arabisch-Israëlische gemeenschap in de wacht sleept.

De kiezer lijkt deze opvatting te delen, want in de meeste peilingen is Ra’am onder de kiesdrempel gezakt. Paradoxaal genoeg zou juist dat de reden kunnen zijn dat Mansour Abbas besloot voorlopig trouw te blijven aan Bennett, want de val van de regering en daarmee nieuwe verkiezingen veroorzaken, zou hem electoraal kunnen opbreken. Toen oppositieleider Benjamin Netanyahu besefte dat hij zonder Ra’am geen meerderheid zou hebben om de regering ten val te brengen, besloot hij af te zien van de aangekondigde motie van wantrouwen. Verwerping van zo’n motie zou de coalitie automatisch zes maanden respijt opgeleverd hebben. De regering kan op dit moment op de steun rekenen van zestig parlementariërs , precies de helft van de Knesset.

Laconiek
Intussen lijkt de terreurgolf, waar het land al bijna twee maanden onder zucht, nog lang niet voorbij. Twee Palestijnen vermoordden vorige week in de centraal-Israëlische stad Elad drie burgers met bijlen. Na een klopjacht werden de twee daders gearresteerd. De regering in Jeruzalem dreigt nu Yahiya Sinwar, de Hamasleider in Gaza, te liquideren. Sinwar had voor de aanslag Palestijnen opgeroepen Israëli’s ‘met bijlen of messen’ aan te vallen en wordt daarom beschouwd als medeverantwoordelijk voor de moordpartij in Elad, hoewel de daders geen leden van de terreurbeweging lijken te zijn.

Gelukkig leidden niet alle aanslagen tot burgerslachtoffers. Zondagavond werd een Palestijn bij de Damascuspoort in Jeruzalem opgepakt door een soldaat van de grenswacht. Hoewel de terrorist met een mes op hem instak, bleef de militair hem vasthouden zodat hij niet de kans kreeg anderen te verwonden of te doden. Collega-grenswachten snelden toe en schoten de dader neer. In Tekoa op de Westelijke Jordaanoever zag Yair Mamon hoe een Palestijn over het hek van de nederzetting klom. Mamon aarzelde geen moment en greep naar zijn M16-geweer. Voordat de aanvaller hem met een mes kon verwonden, schoot Mamon de Palestijn dood.

De schutter bleef erg laconiek onder het incident. Een dag na de aanval plaatste hij een foto op Facebook waarin hij met zijn vrouw voor hun huis rustig koffie zat te drinken. “We wachten op de volgende aanval,” schreef hij bij de foto, vergezeld van een knipoog-emoji.

Journaliste gedood in Jenin

Shireen Abu Akleh

In een vuurgevecht tussen de IDF en bewapende Palestijnen is een verslaggeefster van de Qatarese nieuwszender Al-Jazeera gedood. Ali Samudi, journalist van de Palestijnse krant Al-Quds beweert dat IDF-soldaten zonder aanleiding het vuur openden op Shireen Abu Akleh. Samudi zou daarbij zelf gewond zijn geraakt. Maar de Israëlische autoriteiten lieten een video zien waarin gewapende leden van de Palestijnse Islamitische Jihad beweren een IDF-soldaat te hebben neergeschoten. Omdat er geen Israëlische troepen bij de operatie gewond zouden zijn geraakt, constateert Jeruzalem dat het hierbij om Abu Akleh ging en dat zij dus door Palestijns vuur om het leven is gekomen.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid heeft de Palestijnse Autoriteit aangeboden gezamenlijk forensisch onderzoek te doen naar de dood van de Al-Jazeeraverslaggeefster. “Journalisten moeten beschermd worden in conflictgebieden en wij hebben allen de verantwoordelijkheid achter de waarheid te komen,” schreef Lapid in een reactie op de dood van Abu Akleh op Twitter. De Palestijnse Autoriteit heeft Lapids voorstel direct van de hand gewezen en de journaliste onmiddellijk begraven.

Het komt de afgelopen weken regel matig tot vuurgevechten tussen Israëlische soldaten en leden van Palestijnse terreurbewegingen, omdat de IDF op de Westelijke Jordaanoever jacht maakt op de verantwoordelijken voor de recente golf aanslagen in Israël.

Foto: Flash90

Op zoek naar nog meer actualiteit? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking