Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Rel tussen EU en Israël

Redactie 08 mei 2023, 14:41
Rel tussen EU en Israël

Met update onderaan de tekst

Wat een broederlijke viering van de banden tussen de Europese Unie en de Joodste Staat had moeten worden, dreigt uit te lopen op een diplomatieke rel. Morgen is het Europa Dag, de viering van de eerste stap tot integratie van het continent in 1950, en dat wordt in Israël gevierd door een bijeenkomst van EU-ambassadeurs. Daarbij is ook een afgevaardigde van de Israëlische regering uitgenodigd.

Daar wringt de schoen, nu de extremistische minister van Veiligheid Itamar Ben-Gvir zichzelf heeft uitgenodigd en benoemd tot die afgevaardigde. Dit wordt door de meeste EU-afgevaardigden gezien als een dermate zware provocatie, dat op dit moment zelfs wordt overwogen het evenement af te blazen. De kans dat Benjamin Netanyahu zijn minister van Veiligheid terugfluit en iemand anders afvaardigt, lijkt klein, gezien de afhankelijkheid van de premier van extreemrechts in zijn regeringscoalitie. Ook is Ben-Gvir er niet de man naar de eer aan zichzelf te houden. Bij de herdenking op Jom Hazikaron in de stad Beër Sjeva vroegen nabestaanden van gesneuvelde Israëlische soldaten de omstreden minister niet te komen spreken, waar de leider van de partij Otzma Yehudit (‘Joodse Kracht’) zich niets van aantrok.

Itamar Ben-Gvir

Op dit moment zijn de ambassadeurs in conclaaf over de vraag of zij het evenement helemaal zullen afblazen of dat zij zelf lagere afgevaardigden sturen om zo de boodschap aan de Israëlische regering over te brengen dat Ben-Gvir niet welkom is. Om diplomatiek-procedurele redenen kan de extreemrechtse minister niet geweigerd worden. Binnen EU-kringen werd met ongeloof gereageerd op de komst van Ben-Gvir: “Israël dwingt ons te reageren op een crisis die niemand wil,” zei een diplomaat tegen dagblad Haaretz.

Itamar Ben-Gvir wordt als leider van Otzma Yehudit gezien als opvolger van de wegens terrorisme veroordeelde en in 1990 vermoorde politicus en rabbijn Meir Kahane. Ben-Gvir zelf is tientallen malen gearresteerd, mocht vanwege zijn opvattingen niet dienen in de IDF en werd in 2007 veroordeeld wegens aanzetten tot racisme. De minister van Veiligheid is het meest extremistische lid van Netanyahu’s rechts-religieuze regering en is persona non grata bij zowel Europese als Amerikaanse diplomaten.

*** Update ***

De EU heeft maandagmiddag besloten het evenement af te blazen. “Helaas hebben wij dit jaar besloten de diplomatieke receptie af te zeggen, omdat wij geen platform willen geven aan iemand wiens opvattingen in tegenspraak zijn met de waarden waar de Europese Unie voor staat.”

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (3)
tiki 08 mei 2023, 17:45
Ach ja; de EU & haar ""values"". De obsessief vrije mening propagerende 'democratische' EU met haar Cancel Culture & onverkozen EU Commissie. De EU & haar illegale bouw (van onze belastingcenten) op andermans grondgebied. Het EU parlement waar terreur dictator/moordenaar Abbas met applaus word ontvangen. De EU & haar financiering van iedere anti Israel NGO & Jodenhaat curriculum voor palestijnse jeugd, De EU & haar mensontwaardige asielbeleid. Ik ben zeer benieuwd wanneer de slager van Damascus (opnieuw geaccepteerd in de boezem van de Arabische Liga) weer welkom word geheten in de hallen van het 'beschaafde EU parlement vol parlementariers met kromme values. Maar ze hebben gelijk.....*de Joods Zionistische value's van Ben Gvir stroken inderdaad totaal niet met die van de EU.
tiki 09 mei 2023, 08:17
Ambassadeurs ''in conclaaf' (een vaticaanse uitdrukking die minder past in een NIW) over de vraag of een democratisch gekozen Israelische minister én geselecteerd (nee, niet door zichzelf) ontvangen of *gecanceld, het nieuwe democratische fenomeen om vrijheid van mening de kop in te drukken, moet worden. Nee, niet het event, maar het feestje daarna is afgezegd en hoeft Ben Gvir zich niet te mengen in het groepje arrogante EU hypocrieten met hun 'values' en foute keuzes.
Bas Fortuin 10 mei 2023, 09:25
Er is niet alleen een Rel tussen EU en Israël. Ook burgers van Nederland, Frankrijk, Spanje en Ierland keerden zich al in 2005 in grote meerderheid 62% tegen die leugenachtige EU-Grondwet, EU-Vlag, EU-Volkslied, EU-Leger. Tel daarbij op dat Nederlandse burgers zich ook in 2016 in meerderheid 61% uitspraken tegen het Associatieverdrag met Oekraïne. Nederland kwam al in een Neerwaartse spiraal terecht met premier Joop den Uyl die in 1973 de Zegenbede uit de Troonrede schrapte. God werd immers weer dood verklaard in 1968. Denk aan de Franse Revolutie 1789. Ni Dieu - Ni Maitre! Het was premier Mark Rutte die de STATENBIJBEL 1637 verbande uit 2-de Kamer december 2014! Sindsdien kwam er helemaal een Babylonische spraakverwarring in Regering, Maatschappij en het Onderwijs. Niet de Staat, maar de Straat regeert. Geen burger is nog veilig in Israël en Nederland. Logisch toch? Als mensen goddeloos worden, zijn Regeringen radeloos, Leugens grenzeloos, Politiek karakterloos, Zeden bandeloos, Mode schaamteloos, Misdadigheid mateloos, Conferenties eindeloos, vooruitzichten troosteloos. GODDANK...Er is nog HOOP en een grootse toekomst! Hoe, wanneer dan? Terug naar de God van de Torah-Bijbel. Details Deuteronomium 5 en 6 en Jesaja 60 en Openbaring 7, 14 en 19.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *