Rel tussen EU en Israël
Nieuws

Rel tussen EU en Israël

Redactie 08 mei 2023, 14:41
Rel tussen EU en Israël

Met update onderaan de tekst

Wat een broederlijke viering van de banden tussen de Europese Unie en de Joodste Staat had moeten worden, dreigt uit te lopen op een diplomatieke rel. Morgen is het Europa Dag, de viering van de eerste stap tot integratie van het continent in 1950, en dat wordt in Israël gevierd door een bijeenkomst van EU-ambassadeurs. Daarbij is ook een afgevaardigde van de Israëlische regering uitgenodigd.

Daar wringt de schoen, nu de extremistische minister van Veiligheid Itamar Ben-Gvir zichzelf heeft uitgenodigd en benoemd tot die afgevaardigde. Dit wordt door de meeste EU-afgevaardigden gezien als een dermate zware provocatie, dat op dit moment zelfs wordt overwogen het evenement af te blazen. De kans dat Benjamin Netanyahu zijn minister van Veiligheid terugfluit en iemand anders afvaardigt, lijkt klein, gezien de afhankelijkheid van de premier van extreemrechts in zijn regeringscoalitie. Ook is Ben-Gvir er niet de man naar de eer aan zichzelf te houden. Bij de herdenking op Jom Hazikaron in de stad Beër Sjeva vroegen nabestaanden van gesneuvelde Israëlische soldaten de omstreden minister niet te komen spreken, waar de leider van de partij Otzma Yehudit (‘Joodse Kracht’) zich niets van aantrok.

Itamar Ben-Gvir

Op dit moment zijn de ambassadeurs in conclaaf over de vraag of zij het evenement helemaal zullen afblazen of dat zij zelf lagere afgevaardigden sturen om zo de boodschap aan de Israëlische regering over te brengen dat Ben-Gvir niet welkom is. Om diplomatiek-procedurele redenen kan de extreemrechtse minister niet geweigerd worden. Binnen EU-kringen werd met ongeloof gereageerd op de komst van Ben-Gvir: “Israël dwingt ons te reageren op een crisis die niemand wil,” zei een diplomaat tegen dagblad Haaretz.

Itamar Ben-Gvir wordt als leider van Otzma Yehudit gezien als opvolger van de wegens terrorisme veroordeelde en in 1990 vermoorde politicus en rabbijn Meir Kahane. Ben-Gvir zelf is tientallen malen gearresteerd, mocht vanwege zijn opvattingen niet dienen in de IDF en werd in 2007 veroordeeld wegens aanzetten tot racisme. De minister van Veiligheid is het meest extremistische lid van Netanyahu’s rechts-religieuze regering en is persona non grata bij zowel Europese als Amerikaanse diplomaten.

*** Update ***

De EU heeft maandagmiddag besloten het evenement af te blazen. “Helaas hebben wij dit jaar besloten de diplomatieke receptie af te zeggen, omdat wij geen platform willen geven aan iemand wiens opvattingen in tegenspraak zijn met de waarden waar de Europese Unie voor staat.”

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking