Na een week lang teren op matses en aardappelen, is het zaak om onze koolhydraatreserves weer op peil te brengen. Laten we het na alle keukencapriolen van Pesach eens over de gemakkelijke boeg gooien met een stevige pastaschotel met zoete ui en paprika, ei en veel te veel kaas. Delicaat noch subtiel noch al te voedzaam, maar heul lekker fout als een discostamper van de Bee Gees, een actiefilm met Bruce Willis of het oplepelen van alle overgebleven charoset op seideravond.
De Italiaanse stelregel omtrent pasta luidt dat de saus de pasta niet mag overvleugelen, maar daar trekken we ons bij hoge uitzondering niets van aan. Bij ons thuis staat deze oersimpele klassieker bekend als macaronischotel. Een lompe benaming voor een dito gerecht, maar zowel de kinderen (met een flinke klodder ketchup erop) als hun ouders (met een biertje erbij) zijn er dol op.
Overigens verklaarde collega Hiske Versprille afgelopen week in Het Parool dat de extreem burgerlijke verjaardagsklassiekers van onze ouders weer salonfähig zijn. Sterker: als je er culinair een beetje bij wil horen dan zet je gasten gevulde eitjes, huzarensalade en filterkoffie voor. Maar vreemd genoeg ontbreekt in Hiske’s elftal van opgewaardeerde retrogerechten de macaronischotel.
We kunnen het ons nu nauwelijks meer voorstellen, maar nog niet eens zo heel lang geleden kenden we maar twee soorten pasta (al heette dat nog niet zo; pasta smeerde je op brood). Je had macaroni en spaghetti, punt. En die werden net als de groente door en door gaar gekookt. Van al dente, alsmede van pesto, parmezaanse kaas en Bertollisaus hadden we nog nooit gehoord. En toch, tóch had ik een prima jeugd en dat wijt ik deels aan de macaronischotel. Bij mij thuis nooit weggeweest, maar volgens de laatste culinaire mode weer helemaal hip.
Voor 4 personen
* 300 g macaroni
* 1 grote paprika
* 1 grote ui
* 3 eieren
* 180 g geraspte kaas
* jong belegen kaas
* boter
* olijfolie
* peper
– Verwarm de oven voor op 230 graden.
– Kook de macaroni al dente en laat afkoelen. Roer er een klein scheutje olijfolie doorheen om te voorkomen dat de boogjes aan elkaar gaan plakken.
– Pel en snipper de ui. Halveer de paprika’s, verwijder de steel en de zaadlijsten en snijd in blokjes. Verhit en klontje boter in een steelpan en fruit de ui en paprika een minuut of tien op laag vuur. Voeg de eieren toe en roer af en toe, maar niet te vaak, zodat je een soort roerei krijgt met stukjes ei van verschillende grootte. Breng op smaak met peper.
– Meng de pasta met het (enigszins afgekoelde) ui-ei-paprikamengsel en roer er de geraspte kaas doorheen. Vul er een ondiepe ovenschaal mee en beleg volledig met plakken jong belegen kaas. Zet (hoog) in de oven totdat de kaas knapperig is. Controleer regelmatig want tussen een perfecte goudbruine korst en een zwartgeblakerde catastrofe zit minder dan één keer snel even naar het toilet.