Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Agenda

Rolinha Kross ‘Mir rayzn di shtrunes bis tsum platzn!’ 14 maart in MerkAz

jetje 04 februari 2015, 00:00
Rolinha Kross ‘Mir rayzn di shtrunes bis tsum platzn!’ 14 maart in MerkAz

Op zaterdagavond 14 maart treedt de Nederlandse zangeres Rolinha Kross op in de sfeervolle synagoge van het voormalig Centraal Israëlitisch Weeshuis in Utrecht. Rolinha heeft een Joods-Tsjechische moeder en een Surinaamse vader. Ze behoort tot de top van de Nederlandse vertolkers van het Oost-Europese en Jiddische lied. Al jarenlang is zij te gast op alle grote Nederlandse en buitenlandse podia voor wereldmuziek. Haar stijl is een fusion van Jazz, Balkan en Jiddische muziek: Klezjazz, een ‘Kross-over’ van stijlen die teruggaan op haar rijke culturele achtergrond. Rolinha is een veelzijdig zangeres. Door de jaren heen heeft ze zich vele genres eigen gemaakt: van Musical tot Jazz-standards en van Flamenco tot Franse chansons. Ze houdt van improvisatie en springt graag in op muzikale uitdagingen. Vanaf 2002 is ze zangeres bij de klezmergroep Mazzeltov, met wie ze vier cd’s opnam. Op dit moment treedt ze, behalve met Mazzeltov, ook veel op met andere muzikanten.

In MerkAz presenteert Rolinha het programma Mir rayzn di shtrunes bis tsum platzn!, wat zoveel betekent als: ‘We gaan tekeer op die snaren totdat ze barsten!’ Wees dus voorbereid op een virtuoze explosie van klezmer, Jiddische en zigeunermuziek, afgewisseld met verstilde momenten. De begeleiding bestaat uit: Bokkie Vink (cimbalom), Willem Raadsveld (contrabas) en Jaap Heijboer (viool).

In de Volkskrant werd over haar geschreven:

“Rolinha Kross heeft zich tot een zangeres van klasse ontwikkeld. Haar stem is daadkrachtig, loepzuiver, extrovert als haar begeleiders zich onderdompelen in uitbundigheid; en fluweelzacht en sensueel in de intieme passages.”

Als voorproefje is hier een video-impressie te zien van haar optreden in het DeLaMar-theater in 2011: https://www.youtube.com/watch?v=fUmm_qgn9WE.Rolinha Kross1_hogere resolutie

Haar website is te vinden op: http://www.rolinhakross.com/index.php?lang=NL.

Reserveren kan via de website: www.merkaz.nl

of per mail: merkazevenementen@gmail.com.

Plaats: Joods Cultureel Centrum MerkAz, Magdalenastraat 1a, Utrecht.

Entree: € 15,-

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *