Romeinse boog stort in
Israël

Romeinse boog stort in

Redactie 24 augustus 2023, 12:00
Romeinse boog stort in

Een van de bogen van het Romeinse aquaduct op het strand in Caesarea is vorige week ingestort. Het aquaduct halverwege Tel Aviv en Haifa bestaat uit een kanaal op stenen bogen dat drinkwater uit bronnen in het Karmelgebergte naar de havenstad Caesarea bracht. Koning Herodes begon in het jaar 20 voor de gewone jaartelling met de bouw ervan.

De boog die donderdagavond instortte, behoort tot het gedeelte dat keizer Hadrianus ongeveer 1870 jaar geleden aan het aquaduct liet toevoegen. Dat stuk bevindt zich op het strand, dat open is voor zwemmers. De Israëlische Oudheidkundige dienst meldt dat de eigenaren van de grond waren gewaarschuwd voor een reële kans op instorting. De grondbezitters gingen niet op een aanbod van de overheid de restauratie te financieren.  

Een ander aquaduct dat naar Akko leidt, verkeert in nog slechtere staat en loopt eveneens gevaar in te storten. De Antiquities Authority roept de regionale raad en de ontwikkelingsmaatschappij van Caesarea op een budget te reserveren voor herstel en stabilisering van het aquaduct.

Plaats opmerking