Sadeh21 van de Batsheva Dance Company en choreograaf Ohad Naharin
Agenda

Sadeh21 van de Batsheva Dance Company en choreograaf Ohad Naharin

Frank Kromer en Maurice Swirc 18 december 2014, 00:00

dansVrijdag 9 en zaterdag 10 januari staat de wereldberoemde Batsheva Dance Company van Ohad Naharin in Stadsschouwburg Amsterdam met de Nederlandse première van Sadeh21. Tickets voor deze adembenemende dansvoorstelling, die internationaal enthousiaste kritieken kreeg, zijn nu te koop via www.ssba.nl, tel: 020 624 2311 en aan de theaterkassa.

De Batsheva Dance Company en zijn charismatische artistiek leider, choreograaf Ohad Naharin, zijn wereldberoemd. Het toonaangevende gezelschap uit Tel Aviv is al tientallen jaren een vaste gast op alle belangrijke podia en festivals; Natalie Portman vroeg de geniale Naharin persoonlijk om haar te trainen voor haar rol in Black Swan, waarvoor ze een Oscar won. Dit jaar bestaat Batsheva vijftig jaar. Daarom haalt de Stadsschouwburg Amsterdam het gezelschap naar Amsterdam met een van de hoogtepunten uit hun oeuvre.

Sadeh21 laat de dans zien waarvoor Batsheva en Naharin zo befaamd zijn: krachtig, lenig, explosief en virtuoos. Het is een vernieuwende, humoristische en aangrijpende ontdekkingsreis langs 21 scènes op betoverende klanken van Brian Eno & Harold Budd, Angelo Badalamenti, Johann Pachelbel, Jun Miyake, David Darling en Autechre. Elk deel introduceert een nieuwe manier van bewegen, een nieuwe kijk op de wereld. Zo bestaat het eerste segment uit solo’s waarbij de buigzame lichamen van rubber lijken; in het derde deel waggelt een vrouw in de vreemdste houdingen tussen de dansers; in deel vijf gedragen de vrouwen zich als mannen terwijl de mannen in elegante jurken toekijken.

 

 

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking