Saleh A. in hoger beroep
Nieuws

Saleh A. in hoger beroep

Redactie 27 juli 2021, 14:20
Saleh A. in hoger beroep
Foto: Federatief Joods Nederland

Saleh A., de 32-jarige Syriër van Palestijnse afkomst die het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam twee keer aanviel, gaat in hoger beroep.

Anderhalve week geleden legde de rechtbank A. tbs met dwangverpleging en een jaar cel op vanwege vernieling en opzettelijke brandstichting bij HaCarmel. Dat deed hij volgens de rechtbank met een terroristisch oogmerk.

Volgens Willem van Vliet, de advocaat van A., is er een kans dat A. tot ongewenst vreemdeling zal worden verklaard. Hierdoor zou hij ook geen recht hebben op verlof, omdat hij de tbs-instelling dan niet mag verlaten. “Tbs wordt vaak alleen maar opgeheven na een periode van resocialisatie. Als hij met geen mogelijkheid kan resocialiseren kan de straf dus neerkomen op een verkapt levenslang.”

Hoewel het mogelijk is om een ongewenste vreemdeling te laten resocialiseren in een tbs-kliniek in het land van herkomst, denkt de advocaat dat dit geen realistisch scenario is. “Ik verwacht niet dat er genoeg veilige of passende mogelijkheden hiervoor zijn in Syrië,” zegt van Vliet.

Herman Loonstein, de advocaat van de familie Bar-on, de eigenaren van het restaurant, zegt tegen het NIW dat de familie diep teleurgesteld is over het aantekenen van het hoger beroep. “Ze dachten dat ze het eindelijk konden afsluiten. De familie was tevreden met het vonnis van de rechter, maar nu blijkt het dus nog niet voorbij,” aldus Loonstein. “Dit gaat weer een tijd duren, ze zien er tegenop.”

Loonstein zegt wel vertrouwen te hebben in het hoger beroep. “Gezien de bewezen feiten zou het mij verbazen als hij straks geen tbs opgelegd krijgt.”

In oktober 2020 concludeerde onderzoeksbureau NTA dat de Palestijnse-Syriër handelde vanuit een terroristisch motief. Eerder werd al duidelijk dat A. gedreigd had met een derde aanslag op het restaurant. Daarbij zou hij vuurwapens willen gebruiken.

Het hoger beroep zal naar verwachting binnen zes tot negen maanden dienen.

Foto: FJN

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking