Schoonheid voor de goede zaak
Jewcy

Schoonheid voor de goede zaak

Jaron Sahla 02 februari 2024, 08:00
Schoonheid voor de goede zaak

Kent u de Hadids? Stelt u zich de Kardashians voor, maar dan mooier en Arabisch. De twee dochters, Bella en Gigi (eigenlijk Isabella Khair en Jelena Noura), zijn beiden topmodel en ook broertje Anwar staat voor de fotocamera, zij het meer op basis van zijn achternaam dan om zijn schoonheid. Twee oudere halfzusjes van Bella en Gigi zijn evenmin vervelend om naar te kijken en doen iets in de modewereld. Glitter en glamour verzekerd dus. 

Wat niet iedereen weet, is dat de moeder van de twee topmodellen een Nederlandse is: Yolanda van den Herik uit Papendrecht. Dat is niet bepaald het Nederlandse Beverly Hills, maar Yolanda werd ooit ontdekt door modeontwerper Frans Molenaar, brak door in de modellenwereld en sloeg de Palestijns-Amerikaanse onroerendgoedontwikkelaar Mohamed Hadid aan de haak. De rest is geschiedenis, zoals men zegt. Yolanda werd een Real housewife of Beverly Hills en haar twee dochters topmodellen.

Vanwege hun vaders etnische achtergrond pleiten Gigi en Bella hartstochtelijk voor de Palestijnse zaak. En zoals sinds 7 oktober iedereen en zijn moeder weet, betekent dat vooral tegen Israël. Dat doen de zusjes Hadid meestal nog enigszins beschaafd, iets wat niet alle pro-Palestijnse glamourschonen kunnen beweren. De van oorsprong Libanese pornoactrice Mia Khalifa bijvoorbeeld vroeg de moordenaars en verkrachters van Hamas op 7 oktober hun camera’s horizontaal te houden zodat zij het bloedbad beter kon zien. 

Gwyneth

Maar de Hadids dus. Bella en Gigi hielden zich na 7 oktober in, bevreesd als zij waren voor carrièreschade als zij al te fel van leer trokken. Maar naar gelang de strijd in Gaza voortduurt en het dodental aan Palestijnse kant oploopt – voor het Israëlische interesseren de zusjes zich een stuk minder – spreken de Hadids zich meer en feller uit.

Dat schoot Bar Refaeli in het verkeerde keelgat. Want ook Israël heeft schoonheden aan zijn zijde. Refaeli reageerde eind november op een Instagrambericht waarin Gigi Hadid beweerde dat de IDF het enige leger ter wereld is dat ‘kinderen als krijgsgevangenen vasthoudt’. Bar wees Gigi erop dat haar uitspraak feitelijk onjuist was (wat feitelijk juist is) en deelde uitspraken van een IDF-woordvoerster dat Israël de oorlog niet begonnen is, niet wilde en dat Hamas verantwoordelijk gehouden moet worden voor wat er in Gaza gebeurt. “Ik denk dat ze het over jou heeft, Gigi,” schreef Refaeli in haar commentaar.

Wat blijkt: voor de onwetende Israëlhaters is de naam van de rivier in kwestie een raadsel

De presentatrice van het Eurovisie Songfestival in 2019 is niet de enige schone die het voor de Joodse staat opneemt. Actrice Gwyneth Paltrow, wier Wit-Russisch-Joodse voorvaderen ooit Paltrowitz heetten, is een van de Hollywoodsterren die al sinds oktober Hamas oproept de gijzelaars vrij te laten. En deze week schreef de actrice op Instagram dat ‘verkrachting geen verzet of vrijheidsstrijd’ is. Dit als reactie op de schokkende stilte van internationale organisaties, feministen en de MeToo-goegemeente op het beestachtige seksuele geweld van de Hamassers. Met deze stellingname kunnen we eindelijk Gwyneth haar kaarsen-met-vagina-aromastunt vergeven (vergeten is moeilijker).

Slogan

De actiefste schoonheid in de strijd tegen Palestijnse terreur en voor het imago van de Joodse staat is de Israëlische actrice Noa Tishby. Al voor 7 oktober schreef zij een alleraardigst boek getiteld Israel. A simple guide to the most misunderstood country on earth. Sinds de oorlog in Gaza wijdt Tishby zich fulltime aan haar activisme. Zo plaatste zij deze week nog een video op sociale media waarin zij pro-Palestinademonstranten op straat interviewt over de slogan From the river to the sea Wat blijkt: die zee is volgens de onwetende Israëlhaters de Rode of de Zwarte (in ieder geval niet de Middellandse) en de naam van de rivier in kwestie is een raadsel (‘de Gazarivier’ luidt het antwoord van een met kaffiya uitgedoste onnozelaar). 

En natuurlijk is er Gal Gadot. Ah, Gal. Wat kan ik over haar schrijven dat collega’s in dit tijdschrift niet al gedaan hebben? Zij staat vierkant achter Israël en trekt zich niets aan van de haat die dit teweegbrengt. Ah, Gal … Trouwens, ik bedenk mij opeens dat de eerdergenoemde Gigi Hadid de vriendin is van de maker en hoofdrolspeler van Maestro, Bradley Cooper. Die wetenschap werpt opeens een heel ander licht op zijn omstreden neusprothese in die film.

Foto: Bella Hadid © George Biard

Plaats opmerking