Shula Rijxman nieuwe wethouder Amsterdam
Nieuws

Shula Rijxman nieuwe wethouder Amsterdam

Redactie 25 mei 2022, 15:35
Shula Rijxman nieuwe wethouder Amsterdam

Shula Rijxman, voormalig bestuursvoorzitter van de NPO, wordt wethouder voor D66 in Amsterdam. Ze krijgt onder meer Publieke Gezondheid, Preventie en Maatschappelijke Ontwikkeling, Lokale Media en Digitale Stad in haar portefeuille.

Haar functie werd vanochtend bekend gemaakt bij de presentatie van het nieuwe Amsterdamse coalitieakkoord van de PvdA, GroenLinks en D66.

Eerder was Rijxman werkzaam in de journalistiek en in 2010 werd zij bestuursvoorzitter van IDTV. In 2012 maakte ze de overstap naar de NPO en in 2016 werd ze voorzitter van de organisatie.

Vanuit Joods Nederland kreeg de voorzitster regelmatig kritiek over anti-Israëlische en zelfs anti-Joodse berichten en programma’s bij de omroepen. Zo mocht rapper Appa op VARA-opinieblog Joop.nl het woord voeren. Eerder noemde de rapper Joden ‘hebberige hyena’s, uit op ons geld en bloed’.

In het coalitieakkoord lijkt er tot nu toe ook weinig individuele aandacht te zijn voor de bestrijding van antisemitisme of beveiliging van Joodse locaties. In het negentig pagina tellende stuk wordt de term ‘antisemitisme’ één keer gebruikt onder het kopje antidiscriminatiebeleid: “De onderzoeken over institutioneel racisme moeten worden voortgezet en uitgebreid. We versterken de aanpak tegen anti-LHBTIQ+-geweld, antisemitisme, moslimhaat, anti-zwart racisme, anti-Aziatisch racisme en validisme. Bij de uitwerking wordt een brede vertegenwoordiging van de betreffende groepen betrokken.” Het woord ‘Joods’ komt geen enkele keer voor.

Ook het Amsterdam Joods Akkoord, dat in 2018 werd getekend door alle partijen in de Amsterdamse gemeenteraad, afgezien van Denk en Bij1, wordt niet genoemd. Dat akkoord liep tot bestuursperiode 2022 en het is nog niet duidelijk of het ook voor de volgende termijn toegepast zal worden.

Heeft u dit artikel met plezier gelezen? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking