Neem nu een abonnement

Lees elke week het opinietijdschrift en cultureel magazine ineen, voor iedereen met interesse in de Joodse wereld. Abonneer je nu »

SpaceIL opnieuw naar de maan
Nieuws

SpaceIL opnieuw naar de maan

Redactie 16 januari 2020, 11:51
SpaceIL opnieuw naar de maan

Het Israëlische ruimtevaartbedrijf SpaceIL heeft opnieuw plannen om een ruimtesonde naar de maan te sturen. Voor het project ‘Beresheet 2’ krijgt het bedrijf een subsidie van één miljoen dollar (bijna 900.000 euro) van de Blavatnik Family Foundation.

Op 22 februari lanceerde SpaceIL Beresheet 1, een onbemand ruimteschip met aan boord de Israëlische onafhankelijkheidsverklaring, de Tora en de tekst van het volkslied van de Joodse Staat aan boord. Volgens de planning zou het schip op 11 april veilig moeten landen, maar tijdens de landing crashte Beresheet.

De Blavatnik stichting, opgericht door de Joodse zakenman en filantroop Leonard Blavatnik zegt met de subsidie de Israëlische ruimtevaart een steun in de rug te willen geven. “De Israëlische geest van innovatie en vastberadenheid is zeer geschikt om het Beresheet-programma naar nieuwe hoogten te brengen en Israël een leider in de ruimte te maken,” zegt Leonard Blavatnik over het project. De organisatie achter Beresheet is volledig non-profit en wordt vanuit privékapitaal gefinancierd. 

SpaceIL gaat het geld van de stichting gebruiken om een nieuwe directeur te werven die leiding gaat geven aan het nieuwe ruimteproject. “We hebben het volste vertrouwen in Beresheet 2 en ons uitstekende team.  We zijn enthousiast over wat de toekomst in petto heeft voor SpaceIL, voor Israëlische ruimte-innovatie en voor ruimteverkenning in het algemeen.”

Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe ruimtesonde klaar moet zijn. Als het deze keer lukt om Beresheet succesvol te laten landen, is Israël het vierde land op de maan.

Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (1)
Rami de Lieme 20 januari 2020, 18:54
Ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat Israël de tora meestuurt met een ruimteschip. De eerste keer dat dit gebeurde en astronaut Ramon een tora meenam de ruimte in ontplofte de raket en kwamen alle astronauten om en werd de tora verbrand. Ook de tweede keer ging het mis en verongelukte het ruimteschip. Wat wil men bereiken met deze onzinnige daad? De tora dichter bij de eeuwige brengen? Niets geleerd van het verhaal van de toren van Babel?
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *