Spijt
Commentaar

Spijt

Redactie 07 maart 2024, 13:00
Spijt

Beste Emre Ünver, er is een gezegde dat je in nood je vrienden leert kennen. Daar moet ik de laatste tijd veel aan denken als ik jouw handelingen als stadsdeelvoorzitter Amsterdam Nieuw-West zie. Jij en ik weten dat je niet zomaar een naam voor me bent. We kennen elkaar langer dan vandaag. We maakten in 2014 kennis toen toenmalig CIDI-bestuurslid Barbara Barend met lovende woorden over jou kwam. Ik was daar in die tijd directeur. Als PvdA-raadslid in Amsterdam en als Nederlander van Turkse afkomst was je een seculiere, fiere strijder tegen antisemitisme. Een man met het hart op de goede plek, vertelde Barbara. 

We ontmoetten elkaar diverse malen. Je vertelde over je jeugd en je ambities, wilde het verder schoppen in de politiek. We reden in jouw auto door Osdorp toen je vertelde dat jouw PvdA volgens je eigen zeggen twijfels over je had, omdat je geen baan had. Of ik in dat opzicht iets voor je kon betekenen, weet je nog? Als CIDI besloten we je op een andere manier een hart onder de riem te steken. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op kantoor kreeg jij voor je ferme standpunt tegen religieuze, antisemitische stemmen binnen jouw ‘subgroep’ uit handen van Barbara Barend de CIDI Respect Award uitgereikt. In jouw dankwoordje richtte je je tot mij, keek me recht in mijn gezicht aan en zei: “Ik mag wel zeggen dat we inmiddels vrienden zijn.” 

Een paar maanden na die uitreiking bleek je ineens te zijn overgestapt naar GroenLinks. Het bewijs werd geleverd in een anti-Israël-demonstratie waar jij vooraan liep, naast de rabiate Israëlhater Tofik Dibi. Was het omdat je niet verder kwam bij de PvdA? Naar mij toe hulde jij, ‘vriend’, je in stilzwijgen.

Inmiddels ben je teruggekeerd in de moederschoot van de PvdA en heb je het geschopt tot stadsdeelvoorzitter. Een stadsdeel waar heel veel mis is. Waar Joden de laatste maanden in angst leven. Waar radicale, religieuze denkbeelden hoogtij vieren en kongsi’s worden gevormd met seculiere politici als jij. Waar mensen die iets willen betekenen in de vorm van herdenkingen door jouw mattie Tofik worden geschoffeerd en belasterd, waaraan je zelf naar hartenlust meedoet.  

Ik vraag me af of die CIDI-trofee, dat bronzen beeldje met een mannetje dat zijn hoed afneemt, nog ergens bij je op de schouw staat. Ik vraag me af of jij geen spijt hebt van dat chapeautje. 

Ik heb dat namelijk wel.

Opmerkingen (5)
Gerda Schrijver 07 maart 2024, 14:52
Mijn Indische schoonvader zei altijd: " Adoe ,...linea recta richting Ankara, met deze lui". Trouwens wat goed verwoord mevr. Esther Voet, maar ik vind het heel erg, want deze lieden gaan maar door. Het stopt maar niet.
Marlou 07 maart 2024, 17:59
Goed verwoord, ik zou zo correct niet gebleven kunnen zijn. Echt te triest voor woorden. Ik uit mijn persoonlijke mening over ervaringen met “vrome” dan wel zgn “zich verlichte, moderne en zelfs alcoholdrinkende” moslims tijdens mijn professionele carriere alsmede in mijn priveleven, al jarenlang zonder zelfcensuur. Uit zelfbehoud en -bescherming vertrouw ik geen enkele moslim op zijn/haar woord. En ik houd me verre van die leefwereld. Teveel gezien dat loyaliteit aan de “groep” (c.q. onverlichte moslims) en aan onverlicht Islamitisch gedachtengoed uiteindelijk leidend is. Seculier onafhankelijk nadenken en persoonlijk verantwoordelijkheid nemen voor je eigen keuzes en daden is nog altijd een stap te ver. De naieviteit die ik terzake alom in de media en bij overheidsinstanties zie, is echt onbegrijpelijk .
Shlomo Itai 07 maart 2024, 18:09
Ik heb ook weleens zo’n fout gemaakt en daar grote spijt van gehad. Esther en ik zijn vast niet de enigen. Jammer dat anderen niet van onze fouten leren.
Niels Van den Berg 08 maart 2024, 16:07
Zo die zit! Heel goed Esther! En nu maar hopen dat andere media dit ook publiceren maar dat zal wel weer niet. Het zijn trouwens niet alleen Joden die bang zijn voor islamisten, heel veel mensen in onze samenleving zijn er bang voor, dat kan je vooral zien aan de 2e K verkiezingsuitslag
Ruud 08 maart 2024, 17:52
Tja, Esther. We hebben het hier over de bekende wolf in schaapskleren. Je bent door je voormalige "vriend" Emre in je rug gestoken. Dit is toch echt niet de eerste keer dat een Joodse uitgestoken hand in vriendschap, door een moslim met een verborgen agenda geaccepteerd wordt "voor de show" om vervolgens het in hem gestelde vertrouwen te beschamen en zijn ware gezicht te tonen. Eigenlijk had je beter moeten weten Esther! Wanneer heeft er ooit een moslim blijk te hebben gegeven te vertrouwen te zijn wanneer het over Joden of Joodse belangen gaat? Zie eens hoe zeer er geageerd wordt tegen de aanwezigheid van Herzog bij de opening van het Holocaustmuseum in Amsterdam. De islamitische organisaties met de 200 Verenigde moskeeën voorop zijn weer hun slachtofferkaart aan het uitspelen om de boel geboycot te krijgen. Schaamteloos roepen ze Koning Willem Alexander op om weg te blijven. Het gaat hier om een museum ter herinnering aan de zwartste pagina uit de geschiedenis. Dat zelfs een Joodse organisatie Erev Rav collaboreerd met de vijand "ist zum Kotsen". Als je in deze ernstige situatie van leven of dood de gore moed hebt om huilie huilie te doen over die arme palestijnen en daarbij als Joodse organisatie Israël durft te beschuldigen van genocide ben je psychotisch en geen knip voor de neus waard. Zeker mag je een andere mening hebben en ook bestaat er in de Joodse gemeenschap antizionisme, al sinds 1948 is dit een feit. Maar onacceptabel is het dat je in deze tijd, na een dergelijke grootschalige aanval op jouw geloofsgenoten gaat heulen met de vijand. Ook al blijf je vasthouden aan de overtuiging dat Israël pas door de terugkeer van de Messias zal worden gecreëerd, moet je absoluut een realiteitszin tonen dat er op dit moment een Joodse staat is, die jouw steun verdient.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Max 1000 tekens. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *