Streisand, de Stem
Cultuur

Streisand, de Stem

Redactie 10 mei 2012, 00:00
Streisand, de Stem

Actrice, regisseuse, componiste, activiste. Barbra Streisand is het allemaal. Maar toch vooral zangeres. De biografie van een stem.

Foto: Sony Music

De statistieken over Barbra Streisand, de zangeres, tarten de verbeelding. Het lijkt het Guiness Book of Records wel. Zo is zij met 71 miljoen verkochte albums de best verkopende vrouwelijke artiest ooit. De 51 gouden platen die ze maakte maken haar tweede op de lijst, boven de Beatles en de Rolling Stones. Alleen Elvis steekt nog boven haar uit. Ze maakte ook dertig platina platen, en opgeteld bij die 51 gouden albums is ze dan weer de enige die dat gedaan heeft. Oh ja, en achttien multiplatina albums, whatever that may be.
Ze heeft voor haar opnames acht Grammy Awards gekregen, een Grammy Lifetime Achievement Award, een Legend Award en, omdat we nu toch bezig zijn: ze is de enige artiest die een nummer één album heeft gemaakt in elk van de afgelopen vijf decennia. Ze was de jongste artiest ooit die een Grammy in de categorie Album van het Jaar kreeg, voor The Barbra Streisand Album. Bovendien kreeg ze als eerste vrouw een Oscar voor het schrijven van het nummer ‘Evergreen’, het themanummer van de film A Star is Born uit 1976. Ze maakte negen gouden singles en vijf platina singles. En dan laat ik alle prijzen die gaan over acteren, regisseren en produceren voor het gemak maar even buiten beschouwing. Bent u daar nog?
Het is onmogelijk om uitputtend te schrijven over een zangeres met een dergelijk cv. Want dat blijft ze voor altijd: een zangeres. Haar verworvenheden als actrice, regisseusse, producente en activiste ten spijt, is het haar stem die Barbra Streisand zo ontzettend Barbra Streisand maakt.

U kunt de rest van dit artikel lezen in NIW 31

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking