Sufkees
Commentaar

Sufkees

Esther Voet 30 juli 2020, 09:01
Sufkees

‘Is dit een reactie op je Facebookpagina? Zeker een anoniem rechtsgekkie, ik zou hem verwijderen.’ Dat waren mijn woorden toen collega Schut me zonder verdere begeleiding op maandag een tekst appte. De borrelpolemiek op onze Facebookpagina’s wil nog wel eens uit de hand lopen en de meest radicale opmerkingen verwijderen we dan, vandaar.

Het bleek geen borrelpraat, geen anonieme extremist, dit was een officiële reactie van PVVKamer lid Gidi Markuszower aangaande de Kaag-Blok terroristenaffaire (zie het gesprek van de dag op pagina 12). Van Markuszower is bekend dat hij wel vaker verbaal uit de bocht vliegt, maar zo zout hadden we het nog niet gegeten.

Naast de begrippen uit de Tweede Wereldoorlog die hij gebruikt voor de handelswijze van de ministers, opent hij uiteraard de aanval op ‘de islam’ en zo ongeveer iedere Jood die het waagt nìet op de PVV te stemmen. Dat zijn ‘sufkezen’. Volgens zijn onheilsprofetie werkt u als u op een van de regeringspartijen stemt aan uw eigen ‘Untergang’, want dat is wat die partijen faciliteren: “Blijkbaar houden Kaag en Blok van Palestijnse terroristen en haten ze Joden. Zij, maar ook de partijen die zij vertegenwoordigen,” zegt Markuszower. Iedere Jood die het waagt op een van die partijen te stemmen is dus doordrenkt van zelfhaat of zo?

Ik moest het twee keer lezen, met in gedachten ook het zware werk dat Dilan Yeşilgöz (VVD) en Gert-Jan Segers (CU) hebben verricht om hun initiatiefnota antisemitismebestrijding door de Kamer te krijgen. Had de PVV daar overigens niet tegen gestemd? En was het ook niet de PVV die vóór afschaffing van de sjechieta stemde, wat voor velen binnen orthodox-Joods Nederland, waaraan Markuszower gelieerd is, wordt gezien als een rechtstreekse aanval op het Nederlandse jodendom?

Ja, antisemitisme is een groeiend probleem, in Nederland en ver daarbuiten. Maar denkt Markuszower werkelijk dat het 1939 is en het daarom gerechtvaardigd is de daarbij behorende terminologie te gebruiken? Is het effectief om ook nog eens onverbloemd naar iedere Jood die het waagt daarover van mening te verschillen, zo ongeveer het ergste verwijt te maken dat je een Jood kúnt maken: werken aan zijn of haar eigen ‘Untergang’?

Zou het niet op zijn plaats zijn, Gidi, niet alleen je excuses aan te bieden aan politiek Den Haag en moslims die solidair met ons zijn, maar ook aan het – overgrote – deel van Joods Nederland?

Een verkorte versie van het artikel leest u hier.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking