Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Supermarktschutter Buffalo schreef antisemitisch en racistisch manifest

Redactie 16 mei 2022, 15:03
Supermarktschutter Buffalo schreef antisemitisch en racistisch manifest

De achttienjarige man die zaterdag in de Amerikaanse stad Buffalo een terreuraanslag pleegde, publiceerde vlak daarvoor een manifest vol antisemitische en racistische berichten.

Payton Gendron schoot in een supermarkt tien mensen dood. De moorden vonden plaats in een buurt waar overwegend zwarte Amerikanen wonen en volgens de politie had hij een ‘gewelddadig racistisch motief’.

Het manifest van de schutter verscheen vlak voor de aanslag op sociale media. Het stuk bevat tientallen pagina’s met racistische en antisemitische afbeeldingen en complottheorieën. Ook schreef hij herhaaldelijk over en schotschrift waarin staat dat Joden blanke Amerikanen proberen te vervangen. Robert Bowers, die elf mensen doodschoot in een synagoge in Pittsburgh in 2018 en John Earnest die een aanslag pleegde op een synagoge in Poway in 2019, hingen dezelfde complottheorie aan.

De schutter noemde zichzelf met trots een racist, fascist en antisemiet. In de tekst kwam ook naar voren dat hij zo veel mogelijk zwarte slachtoffers wilde maken.

Vorig jaar dreigde Gendron ook al met een aanslag, toen op zijn eigen middelbare school. Hij moest daarop psychologische hulp zoeken en hij werd een dag opgenomen. Het is niet duidelijk of de Amerikaanse autoriteiten hem daarna nog in de gaten hielden.

Op zoek naar nog meer actualiteit? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Tags dit artikel heeft geen tags
Opmerkingen (0)
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *