Synagoge in Tilburg bedreigd; Morgen Israëlische vlag boven stadhuis Amsterdam
Nieuws

Synagoge in Tilburg bedreigd; Morgen Israëlische vlag boven stadhuis Amsterdam

Redactie 08 oktober 2023, 17:00
Synagoge in Tilburg bedreigd; Morgen Israëlische vlag boven stadhuis Amsterdam

UPDATE 17.10: De Israëlische vlag zal morgen ook fier boven het Binnenhof in Den Haag wapperen. Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte vandaag besloten. Het hijsen van de vlag is ‘een steunbetuiging aan Israël in deze barre tijden’, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst in De Telegraaf.

OORSPRONKELIJK BERICHT: Er was op te wachten gezien het anti-Joodse racisme onder bepaalde politieke, religieuze en etnische groepen in Nederland, maar het is nu dus ook gebeurd: Omroep Brabant meldt dat de synagoge in Tilburg wordt bedreigd sinds het begin van de oorlog tussen Israël en de terreurbeweging Hamas.

“Er zijn heel veel aanwijzingen dat er mensen zijn die aanslagen willen plegen op synagogen,” zegt Marc Daniël Ben Avi, voorzitter van de sjoel, tegen Omroep Brabant. Het NIW voegt daar graag aan toe dat de bedreigingen aan de Joodse gemeenschap niet los gezien kunnen worden van de antisemitische retoriek die bepaalde organisaties en individuen sinds de terreurinvasie bezigen. Denk daarbij aan de partij Bij1 en haar jongerenorganisatie, de BDS-beweging en haar aanhangers, The Rights Forum en zijn sympathisanten, en tal van anderen.

Er is toch ook nog iets van goed nieuws: AT5 meldt dat maandag de Israëlische vlag zal wapperen boven het gemeentehuis van Amsterdam, de Stopera. Op sociale media was er veel kritiek op de burgemeesters van de grote steden in ons land omdat dit nog niet is gebeurd. Velen zien dit als het buigen voor de dreiging van geweld vanuit kringen van moslimimmigranten en hun (klein)kinderen. De burgemeester van onze hoofdstad, Femke Halsema, liet weten ‘enorm aangedaan te zijn door het brute geweld van Hamas tegen onschuldige burgers’.

Ook hier voegen wij graag iets aan toe: nu de andere grote steden nog! De bal ligt bij Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Jan van Zanen (Den Haag) en Sharon Dijksma (Utrecht).

Plaats opmerking