Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Nieuws

Synagoge in Tilburg bedreigd; Morgen Israëlische vlag boven stadhuis Amsterdam

Redactie 08 oktober 2023, 17:00
Synagoge in Tilburg bedreigd; Morgen Israëlische vlag boven stadhuis Amsterdam

UPDATE 17.10: De Israëlische vlag zal morgen ook fier boven het Binnenhof in Den Haag wapperen. Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte vandaag besloten. Het hijsen van de vlag is ‘een steunbetuiging aan Israël in deze barre tijden’, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst in De Telegraaf.

OORSPRONKELIJK BERICHT: Er was op te wachten gezien het anti-Joodse racisme onder bepaalde politieke, religieuze en etnische groepen in Nederland, maar het is nu dus ook gebeurd: Omroep Brabant meldt dat de synagoge in Tilburg wordt bedreigd sinds het begin van de oorlog tussen Israël en de terreurbeweging Hamas.

“Er zijn heel veel aanwijzingen dat er mensen zijn die aanslagen willen plegen op synagogen,” zegt Marc Daniël Ben Avi, voorzitter van de sjoel, tegen Omroep Brabant. Het NIW voegt daar graag aan toe dat de bedreigingen aan de Joodse gemeenschap niet los gezien kunnen worden van de antisemitische retoriek die bepaalde organisaties en individuen sinds de terreurinvasie bezigen. Denk daarbij aan de partij Bij1 en haar jongerenorganisatie, de BDS-beweging en haar aanhangers, The Rights Forum en zijn sympathisanten, en tal van anderen.

Er is toch ook nog iets van goed nieuws: AT5 meldt dat maandag de Israëlische vlag zal wapperen boven het gemeentehuis van Amsterdam, de Stopera. Op sociale media was er veel kritiek op de burgemeesters van de grote steden in ons land omdat dit nog niet is gebeurd. Velen zien dit als het buigen voor de dreiging van geweld vanuit kringen van moslimimmigranten en hun (klein)kinderen. De burgemeester van onze hoofdstad, Femke Halsema, liet weten ‘enorm aangedaan te zijn door het brute geweld van Hamas tegen onschuldige burgers’.

Ook hier voegen wij graag iets aan toe: nu de andere grote steden nog! De bal ligt bij Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Jan van Zanen (Den Haag) en Sharon Dijksma (Utrecht).

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (3)
Bas Fortuin 08 oktober 2023, 18:28
Bemoedigend om te lezen: Morgen wappert de Israëlische vlag boven stadhuis Amsterdam en ook fier boven het Binnenhof in Den Haag. Vele Joodse gelovigen zouden het ook zeer op prijs stellen wanneer de Regering/Knesset in Jeruzalem de RAMSHOORN zal laten blazen/klinken en een dag van vasten en gebed en Torahlezen [Psalm 107 en de profeet JOËL] zal uitroepen voor de nu wel heel rampzalige toestand in heel Israël...De nabestaanden van de honderden bruut vermoorde en gewonde burgers. Ik denk vooral aan de vele dappere soldaten en hulptroepen die nu in de voorste linies als leeuwen vechten om Law and Order te in heel Israël te herstellen en verzekeren. Am Israël Chai.
tiki 08 oktober 2023, 20:16
"Morgen de Israelische vlag boven het Amsterdamse stadhuis". Erg leuk, maar wat Israel nodig heeft is een verandering van het paradigma, een nieuw scenario met feiten i.p.v. fictie , een verandering van stemmen in de VN (samen met landen als Iran & friends) een directe stopzetting van de geldstromen naar de palestijnen (UNWRA), het vertellen van het eerlijke verhaal over de ''palestijnse gebieden" die al Joodse gebieden blijken sinds 10.000 jaar BCE. Een Israelische vlag boven het stadhuis is niets meer dan een symbolische, maar verder waardeloze steunbetuiging!
tiki 09 oktober 2023, 07:15
"Israel is only the first target" warns Hamas Commander in resurfaced video Watch. Mahmoud Al-Zahar: "The entire planet will be under our law, there will be no more Jews or Christian traitors." Dit is een duidelijke boodschap aan alle Christelijke Gutmenschen in euforie over de Israelische vlag op enkele gebouwen, die overigens per direct word neergehaald bij de eerste beelden van zielige palestijnse vrouwen & kinderen.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *