Taakstraf geëist tegen antisemitische beller
Nieuws

Taakstraf geëist tegen antisemitische beller

Redactie 20 juni 2022, 17:25
Taakstraf geëist tegen antisemitische beller

Het OM heeft een voorwaardelijke taakstraf van veertig uur geëist tegen een man die in radioprogramma Gaan! antisemitische uitspraken deed.

De 61-jarige man uit Enschede belde in 2019 in tijdens een uitzending van het NPO Radio 1 ochtendprogramma. Hij zei dat de gele Davidster van stof, die Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog verplicht moesten dragen, zou zijn bedacht door Joden zelf. Volgens de beller konden ze zo een slachtofferrol spelen. Het radioprogramma stond die ochtend in het teken van een tentoonstelling over de vormgevingsuitingen van het Derde Rijk.

Presentator Morad El Ouakili liet de man zijn antisemitische betoog voeren zonder hem daarin te onderbreken. In een persbericht schrijft het OM dan ook te hebben overwogen om El Ouakili te vervolgen. “De uitkomst was volgens het OM te onzeker, ook omdat het in deze zaak ging om een min of meer overrompelde presentator,” aldus het OM.

Tijdens de behandeling van de zaak zei de verdachte dat het hem speet. Ook zei hij 250 euro schadevergoeding te willen betalen aan een van de aangevers.

Twee weken na de eerste antisemitische beller liet de presentator nog een Jodenhater aan het woord. Ene ‘Mario’ mocht minutenlang praten over de wenselijkheid van het uitroeien van Joden. Daarbij stelde El Ouakili geïnteresseerde vragen aan de man, in plaats van de hoorn er op te gooien. Er werd tegen zowel de bellers als de presentator aangifte gedaan. Het lukte de politie niet om de identiteit van ‘Mario’ te achterhalen.

De rechter doet op 1 juli uitspraak in de zaak.

Op zoek naar nog meer actualiteit? Met een abonnement op het NIW krijgt u toegang tot columns, opinies, analyses, nieuws – en achtergrondverhalen. Kies hier wat het beste bij u past.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking