Terroristen vuren bijna duizend raketten af; Israël doodt weer topterrorist
Nieuws

Terroristen vuren bijna duizend raketten af; Israël doodt weer topterrorist

Redactie 12 mei 2023, 17:31
Terroristen vuren bijna duizend raketten af; Israël doodt weer topterrorist
Iron dome anti-missile system fires interception missiles as rockets are fired from the Gaza Strip to Israel, as it seen from Sderot on May 11, 2023. Photo by Flash90 *** Local Caption *** ????? ??? ????? ???? ???? ???? ???? ??? ????? ???? ???? ????? ????? ???? ????? ?????

Het totale aantal sinds woensdag op Israël afgevuurde raketten en granaten is opgelopen tot bijna duizend. Om vier uur vanmiddag stond de teller op 937. Hiervan hebben er tenminste 761 Israëlisch grondgebied bereikt. Daarvan zijn er 296 neergeschoten door raketafweersystemen van de IDF, waarvan Iron Dome het bekendste is. Dat komt neer dat op 91 procent van de projectielen die op bebouwde gebieden dreigden neer te komen.

181 door de Palestijnse Islamitische Jihad afgevuurde raketten haalden de grens met Israël niet en stortten neer in de Gazastrook zelf. Daarbij zijn tenminste vier Palestijnse burgers omgekomen. Onder hen waren een vrouw en twee kinderen. Opvallend: sinds de nacht van dinsdag op woensdag, toen bij luchtaanvallen op drie terroristenleiders ook tien van hun familieleden en buren om het leven kwamen, zijn er geen berichten van door Israël gedode burgers.

Wel zijn er sindsdien zeker twaalf terroristen van verschillende terreurbewegingen gedood. De op dit moment laatste onder hen is Iyad al-Hassani, die op vrijdagmiddag gedood zou zijn. Al-Hassani was lid van de militaire raad van de Palestijnse Islamitische Jihad. Die organisatie gaf toen dat zij een ‘hoge functionaris’ had verloren, zonder Al-Hassani’s naam te noemen. Eerder doodde de IDF al de commandant van de raketeenheden van de jihadi’s en zijn plaatsvervanger.

De nacht van donderdag op vrijdag was relatief rustig, maar vanochtend werd weer een rakettensalvo afgeschoten door de terroristen. Doelwit waren vooral steden en dorpen dichtbij de Gazastrook, maar vanmorgen werd ook voor het eerst Jeruzalem onder vuur genomen. Hierdoor lijkt de kans op een staakt-het-vuren, waar gisteravond goede hoop op was, weer afgenomen. De Israëlische regering heeft gezegd niet te zullen onderhandelen zolang haar burgers onder vuur liggen.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking