Theekransje
Commentaar

Theekransje

Esther Voet 24 februari 2017, 00:00
Theekransje

Vorige week schreef ik een commentaar over Rachid el Hajoui, de pizzabakker die op de NOS pleitte voor tolerantie, die hij ten aanzien van Joden niet bleek te hebben. Er ontstond een golf van verontwaardiging.

De NOS herstelde, zoals het had horen te doen, deze faux pas niet, waarschijnlijk was de redactie van het Achtuurjournaal te gegeneerd. El Hajoui reageerde wel. Hij scheef ons een brief die u terugvindt op onze reactiepagina. Hulde, Rachid! Ons als ‘active civil society’ verweren tegen rabiate uitlatingen en mensen ter verantwoording roepen, zoals op Twitter gebeurde met El Hajoui, kan dus vruchten afwerpen.

Antisemitische uitlatingen van een voormalig rechter is echter van een andere orde. Wij spreken hier over ‘het geval Blok’. Hoewel Joden dat wellicht wat eng vinden, móéten we de ander van repliek dienen als wij als vrije samenleving willen voortbestaan, zeker in dit geval. Doen we dat niet, dan zijn we de laffe toekijker, de verschuiler, hij die ziet wat er gaande is, maar liever onderkruipt. Dat geldt zeker niet alleen voor Joden, maar vooral voor de mensen die zeggen onze vrienden te zijn, maar op het moment suprême geen partij durven kiezen.

Zo’n moment is nu. We weten allemaal wat deze voorzitter van Kairos Sabeel Nederland heeft gezegd. Opnames van zijn uitspraken stuurden we naar relevante organisaties, zoals naar Kerk en Israël. Maar liever dan deze abjecte uitlatingen klip en klaar te veroordelen, komt er met Blok een ‘dialooggesprek’. Geïnitieerd door het OJEC (Overleg Joden en Christenen), en met het CJO. Ik hoop dat het CJO de rug recht, heel recht houdt en niet zwicht voor de praatjes van de heer Blok, die hij ook naar het NIW stuurde om maar te bewijzen dat hij o zo genuanceerd is.

In ieder geval is duidelijk dat veel organisaties hun oordeel bewaren tot na het theekransje met Blok. Wij spraken deze week diverse vertegenwoordigers van de PKN, het OJEC, Kerk en Israël, en een voor een verschuilen ze zich achter ‘Wij weten het nog niet’. Beste Protestantse Kerken Nederland, best Centraal Joods Overleg, best OJEC en Kerk en Israël,wees alstublieft eens tacheles. Het is hoog-, hoognodig. Want het antisemitisme, o pardon, antizionisme, dringt diep door in de christelijke gelederen en u weigert tot nu toe het scalpel te hanteren. Praten? Prachtig. Maar u kunt nú bewijzen dat u geen tandeloze tijger bent.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking