Abonneer op het NIW

Het opinietijdschrift en cultureel magazine in één, voor iedereen geïnteresseerd in de Joodse wereld. Abonneer nu »

Opinie

Troubled Waters

Frits Barend 20 maart 2023, 08:00
Troubled Waters

Musicus Roger Waters mag dan geen James Brown zijn, Johnny Cash of Bruce Springsteen, laat staan André Hazes, als medeoprichter van de legendarische popgroep Pink Floyd wordt hij wel beschouwd als een van de muzieklegendes van de vorige eeuw. De lp The dark side of the moon uit 1973 is het op twee na bestverkochte album in de geschiedenis, het nummer Another brick in the wall uit 1979 staat in mijn top tien aller tijden. Fundamentele onenigheid over politieke zaken dreef leden van de band al lang geleden uit elkaar, maar solo treedt Waters nog regelmatig op. 

Dit voorjaar staat een grootse Europese afscheidstour gepland ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag, met onder andere drie optredens in de Ziggo Dome in Amsterdam. De ruzie in Pink Floyd is mede ontstaan omdat Waters zijn mondiale bekendheid stelselmatig misbruikte voor het verspreiden van dubieuze politieke en maatschappelijke standpunten. En daar wringt mijn schoen. Hoe ver gaat de vrijheid van een artiest, kunstenaar, schrijver? Die is onbegrensd, zeg ik als journalist, tenzij. Tenzij de artiest discriminatie, racisme of fascisme, dus haat propageert. 

Uitverkorenen

Dat heeft Waters volgens de gemeente Frankfurt in zo ernstige mate gedaan dat het stadsbestuur heeft besloten de geplande concerten in mei in de Festhalle te verbieden. Zijn aanhoudende vergelijkingen tussen het racistische apartheidsregime van de vorige eeuw in Zuid-Afrika en de regeringen in Israël, zijn oproep tot een culturele boycot van Israël en daaraan gekoppelde aanzet tot ouderwetse Jodenhaat, maken hem volgens Frankfurt tot ‘een van de grootste antisemieten ter wereld’ die met zijn opvattingen ver voorbij de grens van artistieke vrijheid van de stad gaat. 

Ausgerechnet Frankfurt, waar in 1938 in diezelfde Festhalle duizenden Joodse mannen werden bijeengedreven, mishandeld en naar de eerste concentratiekampen gedeporteerd om op een uitzondering na nooit meer terug te keren. De Engelse complotdenker David Icke, die vorig jaar om zijn uitlatingen over Joden en de Holocaust een inreisverbod naar Nederland kreeg, is niet toevallig een fan van de activist Waters. Het past in de mediastrategie van beiden dat ze ontkennen antisemiet te zijn, ze kennen immers ook goede Joden. 

Nog even en Nederland heeft de inval van de nazi’s volgens Roger Waters ook over zichzelf afgeroepen

Overigens behoren niet alleen Joden in Israël tot de uitverkorenen op wie Waters zijn haat richt. Zo hebben de Oekraïners en hun president Zelenski de Russische bombardementen volgens de wereldverbeteraar aan zichzelf te wijten. De ambassadeur van de Oekraïne bij de Verenigde Naties reageerde op een online toespraak van Waters voor de VN met: “Wat triest voor de vroegere fans van Waters om te moeten zien hoe hij tegenwoordig pleit voor ‘just a brick in the wall,’ voor de muur van Russische desinformatie en propaganda.” Nog even en Nederland heeft de inval van de nazi’s in 1940 onder Adolf Hitler in de ogen van Roger Waters ook over zichzelf afgeroepen. 

Wil ik begin april naar een van zijn concerten, los van de prijs van zo’n 150 euro per kaartje? De vraag stellen, is hem beantwoorden. 

Dwaze moeders

Kortom, het is tijd voor acties als in 1978, toen cabaretduo Neerlands Hoop met de voorstelling Bloed aan de paal protesteerde tegen het wereldkampioenschap voetbal in het Argentinië van dictator Jorge Videla en ‘papa’ Jorge Zorreguieta. Tijdens de openingswedstrijd van dat WK spraken mijn collega Henk van Dorp en ik voor Vrij Nederland de ‘dwaze moeders’ op het Plaza de Mayo in Buenos Aires. Elke donderdagmiddag om vier uur demonstreerden zij daar om aandacht te vragen voor hun verdwenen –  lees: vermoorde – zusters en broeders, dochters en zonen. 

Het is tijd voor acties als in 1989, toen Joodse jongeren via de actiegroep Alle Cohens aan dek op ludieke wijze demonstreerden tegen de opvoering van het toneelstuk Het vuil, de stad en de dood van de Duitser Rainer Werner Fassbinder door leerlingen van de Toneelschool in de Rode Lantaarn in Rotterdam. Helaas ging acteur Jules Croiset zo op in zijn rol van actievoerder dat hij zijn eigen ontvoering in België ensceneerde, waarna een aantal betrokkenen enige weken extra beveiliging nodig had, maar dat terzijde. 

Hopelijk realiseren de gemeente Amsterdam en de Ziggo Dome zich alsnog dat een optreden van Waters Mokum-onwaardig is, zodat Frankfurt niet de enige stad is van een reeks dappere steden. Amsterdam, laat je horen! Ik heb al een leus: “Geen Waters bij de Amstel!”

Abonneer op het NIW

Abonneer nu!
Opmerkingen (6)
tiki 20 maart 2023, 09:45
Beste Fritz Barend, u heeft het blijkbaar nog steeds niet begrepen. Nee, de concerten worden niet afgezegd want onder de heilige noemer 'vrije meningsuiting' mag je rustig Joodse varkens met hakenkruizen op het toneel laten bengelen want Joden zijn Zionisten en die steunen moordzuchtige Israelische soldaten die vreedzame palestijnse burgers vermoorden en dus is het een act van protest & humanisme. Als iemand verder zo bezopen is om 150 Euro neer te leggen om deze oude 'has been te zien ....laat hem!
Cisca Mudde 22 maart 2023, 07:01
Beste tiki, Je hebt het helaas zelf niet begrepen. Ah! Dus als je de feiten gewoon omdraait heb je ‘gewoon’ gelijk? De Palestijnen zijn dus vredelievende brave burgers. Ook hebben Palestijnen alle recht om te moorden. Ze hebben alle recht om hun kinderen te vergiftigen met lectuur vol Jodenhaat. Ze hebben alle recht om elke vredespoging af te wimpelen. Weet u waarom ze dat doen tiki? Ze willen helemaal geen vrede. Ze willen Israël de zee in drijven. Ze willen namelijk het hele land. Dat is hun heilige opdracht tiki. Ze dulden geen Joden in het land Israël. Dit is een strijd die niet van deze tijd is, maar al eeuwen geleden begonnen is. Leer de geschiedenis tiki. Inderdaad daar moet je moeite voor doen en dat is lastig. Dus roeptoeter je gewoon de waan van de dag na. Israël mag zich dag en nacht laten afslachten tiki. Door de geschiedenis heen weten zij als geen ander hoe dat werkt. Jammer voor tiki, maar de Joden hebben nu een eigen staat en een eigen topleger. Israël kan zich nu eindelijk adequaat verdedigen tegen de aperte Jodenhaat. Jammer voor tiki maar dat doen ze nu ook. Anders was er helemaal geen volk Israël meer en ook geen land Israël. De arme Palestijnen worden gedreven door de eeuwen oude Jodenhaat. Aangestuurd door Iran beste tiki. Is dat misschien toevallig ook een vriendje van u? Tegenwoordig heet Joden haat Zionisten haat trouwens. Men denkt dan komen we er wel mee weg. Mooie dag verder, het was prettig om tiki even bij te praten. Niet dat het hoogst waarschijnlijk ook maar enigszins helpt, die illusie heb ik niet. Want de meeste tiki’s nemen doodleuk niet de moeite om eens een tiki verder te kijken dan de neus lang is. Dat heet ‘niet te helpen van een hardnekkige blindheid’, geen kruid tegen gewassen. Afijn ik hou me graag ‘apart’ van deze tiki’s. De beste positie in deze.
Cisca Mudde 22 maart 2023, 07:38
Tiki, ik kom vandaag voor het eerst op deze site. Ik reageerde op uw commentaar op Frits Barend. Daarin las ik uw interpretatie niet goed. Later kwam ik u tegen met helder commentaar waarin ik mij uitstekend kan vinden. Afijn mijn commentaar op u lees dat als mijn kijk op wat er gaande is vandaag aan de dag aan Joden haat in de wereld. Daar neem ik geen woord van terug. Het is dus niet op u van toepassing, dat moge duidelijk zijn.
tiki 23 maart 2023, 12:29
Hallo Cisca, wij kennen mekaar onder een andere naam van de Elsevier site....(S.Fuks)....dus U kent mijn mening en die strookt niet met Uw eerste commentaar, maar dat heeft u intussen ook al begrepen.
Jos Paulissen 24 maart 2023, 16:24
Beste , Er worden volgens mij in de deze discussie continu twee zaken door elkaar gehaald. De staat Israël is verantwoordelijk voor het stelselmatig koloniseren van Palestijns gebied. Met geweld worden eeuwenoude Palestijnse gebieden met bulldozers plat gereden inclusief Palestijns bezit. Heiligdommen , huizen , scholen en olijfbomen. Een soort landjepik. Dit allemaal gelegaliseerd door het Israëlische parlement en met wapengekletter uitgevoerd door een van de modernste legers ter wereld. Wanneer je Israël vervangt door Rusland en Palestijns gebied voor Oekraïne vinden we het een schande en schending van souvereiniteit. Beetje hypocriet is dat wel om Israël nergens voor te veroordelen. En de Joden als volk zijn een etniciteit die volledige bescherming verdient. Laat daar geen twijfel over bestaan. Het probleem is dat als je kritisch bent op Israël de hele wereld in de stress schiet en je direct de stempel antisemiet opgeplakt krijgt. Daarmee wordt de discussie doodgeslagen al decennia lang. Ik vind het onbegrijpelijk dat , een volk wat zo geleden heeft onder de holocaust nu zelf een apartheidregime 2.0 uitvoert. Wat heeft dit allemaal met Roger Waters te maken ? Welnu precies het hierboven gestelde . Overigens heeft Roger Waters alle recht van spreken. Zijn opa en zijn vader verloren in WO1 en WO2 in strijd voor vrijheid en democratie.
alex warnaar 30 maart 2023, 18:59
Jos Paulissen. Ik begrijp dat je de vergelijking maakt met Rusland, alleen die klopt niet. De Russische invasie van Oekraïne valt in de categorie 10 mei 1940, de illegale Turkse invasie van Cyprus op 20 juli 1974 en de Marokkaanse bezetting van de Westelijke Sahara. Israel werd in 1967 vanuit de Westelijke Jordaanover aangevallen door Jordanië en moest vervolgens de westelijke jordaanoever binnenvallen om het jordaanse leger te verslaan. Na de wapenstilstand weigerden de Arabische landen vrede met israel. Vandaar ook dat alleen de nederzettingen illegaal zijn, maar niet de bezetting zelf. Palestina valt binnen de categorie Elzas-lotharingen (1871) en het Rijnland (1923). Het valt dus al helemaal niet binnen de categorie Zuid Afrika. Vanuit arabisch perspectief is het een irredentisch conflict. Europees pro-palestijns activisme is het gevolg van de revolutie van mei 68 en het tiersmondisme, de radicale identificatie met de derde wereld. ("De wereld jeugd ontdekte de Palestijnen" Jean Genet) Europees pro-palestijns activisme is gemuteerd irredentisme. Links identificeert zich sinds mei 68 met de derde wereld en Palestina is voor de derde wereld verloren gegaan. Irredentistische bewegingen stellen zich aan als voogd over een "lijdende minderheid" en creëren deze bewust om de bevolking gemotiveerd te houden om het bezette gebied te heroveren. (Dat links zich inzet voor Arabische Palestijnen die niet onder een illegale bezetting leven, maar niet voor de Grieks Cyprioten die de helft van Cyprus kwijt zijn aan Turkije is evident een vorm van krankzinnigheid). Ten tweede is het argument dat mensenrechten schendingen door Israël een aanleiding zijn een absurditeit. Umbero Eco heeft gezegd dat als je je met mensenrechten schendingen wereldwijd bezighoud en Israël het eerst is wat bij je opkomt dat je dan objectief geestelijk gestoord bent. Alleen al in verhouding tot Zuidoost Turkije is de westelijke Jordaan oever een goeie grap.
Plaats opmerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *