De Tweede Kamer heeft gestemd voor een nationaal coördinator antisemitismebestrijding. De beslispunten van de initiatiefnota konden op grote steun van de kamer rekenen.
Kamerleden Jeroen van Wijngaarden (VVD) en Stieneke van der Graaf (CU) dienden woensdag na het behandelen van de initiatiefnota een motie in om uitvoer te geven aan het plan van Segers en Yesilgöz-Zegerius om antisemitisme beter te bestrijden. Alleen SP, FVD en de PVV stemden tegen het voorstel.
Over de coördinator werd apart gestemd. Die motie kreeg nog meer steun en werd bijna unaniem aangenomen. Alleen de SP stemde tegen.
Donderdag werden nog meer moties die moeten helpen in de strijd tegen antisemitisme aangenomen. Jasper van Dijk (SP) leverde een voorstel in dat de regering verzoekt te inventariseren op welke manier de aanpak van racisme op internet geïntensiveerd kan worden. Ook deze motie werd aangenomen. Alleen de FVD, PVV en eenmansfractie Van Haga stemden tegen het plan.
De Kamer stemde ook grotendeels voor een motie voor een pilot om gespecialiseerde rechercheurs in te zetten om antisemitisme te bestrijden. De motie werd ingediend door de PvdA, GroenLinks, SGP, D66, CU, 50PLUS en Van Haga. De VVD, PVV, CDA en FVD en indiener Van Haga stemden tegen.
Ook een motie voor het verbeteren van het aangiftebeleid is aangenomen. Roelof Bisschop (SGP) vroeg hiervoor om ‘speciale eenheden die belast zijn met het aanpakken van antisemitisme’.
Twee moties die door de PVV werden ingediend, werden niet aangenomen. Eén motie verzocht de regering ‘immigratie uit Islamitische landen te verbieden’ en kon alleen op steun van de PVV zelf rekenen. De andere motie, waarin er op werd aangedrongen Joodse evenementen en synagogediensten ‘in veiligheid plaats te kunnen laten vinden en dat de Joodse infrastructuur in Nederland voldoende beschermd wordt en daar voldoende financiële middelen voor beschikbaar te stellen’, kreeg ook geen meerderheid. Alleen de PVV, SGP, Van Haga, FVD en groep Krol/van Kooten-Arissen stemden voor.
“Mooi en belangrijk moment. Het kabinet zag er niets in, maar de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding komt er!” schreef Gert-Jan Segers na de stemmingen. Woensdag tijdens de behandeling van de initiatiefnota had minister Koolmees van Sociale Zaken nog duidelijk laten weten dat hij niets in zo’n coördinator zag. De Kamer dacht daar klaarblijkelijk anders over.
Antisemitisme is een bijzondere vorm van discriminatie. Joden worden aangevallen uit zowel extreem-linkse, extreemrechtse en islamitische hoek en uit sommige christelijke groeperingen. Daarnaast heersen er nog steeds klassieke vooroordelen in brede lagen van de bevolking. Dit vergt een specifieke aanpak, daarom is een nationaal coördinator antisemitismebestrijding, één met kennis van al deze zaken, belangrijk.