Tweeduizend Israëlische vaccins naar PA
Nieuws

Tweeduizend Israëlische vaccins naar PA

Redactie 05 februari 2021, 14:57
Tweeduizend Israëlische vaccins naar PA

De gezondheidsautoriteiten in Israël hebben tweeduizend vaccins naar de Palestijnse Autoriteit (PA) gestuurd.

Het gaat om een eerste hoeveelheid die snel naar vijfduizend zal groeien. De vaccins zijn bedoeld voor eerstelijnshulpverleners in Palestijnse ziekenhuizen.

Critici van de Joodse staat gebruiken het onvermogen van de Palestijnse autoriteiten hun bevolking te vaccineren als stok om de succesvolle Israëlische vaccinatiecampagne mee te slaan. Zij wijzen erop dat Israël als ‘bezetter’ verantwoordelijk zou zijn voor de gezondheid van de Palestijnen, al is in de Oslo-vredesakkoorden uitdrukkelijk anders bepaald.

Pro-Israëlactivisten benadrukken op hun beurt dat niets de PA belemmert zelf haar bevolking in te enten. Volgens hen zijn er zeker geen financiële belemmeringen, gezien de enorme sommen internationaal hulpgeld die in de zakken van Fatah- en Hamasleiders verdwijnen.

Eerder stelde Israël al een klein aantal vaccins ter beschikking, die de leiders van de PA gebruikten om zichzelf te beschermen tegen het coronavirus.

In december maakte Ramallah bekend vier miljoen doses van het Russische Spoetnik V-vaccin besteld te hebben. Overigens roepen ook sommige Israëlische experts op meer vaccins naar de Palestijnen te sturen, omdat dit het bereiken van groepsimmuniteit in de Joodse staat zelf zou bespoedigen.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking