Universiteiten weigeren Wob-verzoek TRF
Nieuws

Universiteiten weigeren Wob-verzoek TRF

Redactie 22 februari 2022, 10:05
Universiteiten weigeren Wob-verzoek TRF

Veertien Nederlandse universiteiten hebben geweigerd mee te werken aan delen van een Wob-verzoek van The Rights Forum (TRF).

In een persbericht schrijven de universiteiten dat ze het verzoek in zijn volledigheid weigeren omdat TRF niet alleen om inzage in banden met Israëlische organisaties vraagt, maar ook naar banden met Nederlandse Joodse organisaties. “Het vizier richten op een specifieke groep burgers, waaronder ook medewerkers, studenten en alumni van onze universiteiten zorgt voor gevoelens van onveiligheid, van onrecht en discriminatie. Hier werken wij niet aan mee,” aldus de onderwijsinstellingen.

The Rights Forum vroeg onder andere naar banden van de wetenschappelijke instellingen met de Nationaal Coördinator Antisemitisme, Eddo Verdoner, en het Centraal Joods Overleg (CJO). In de Telegraaf geeft Chanan Hertzberger een reactie op het feit dat de instellingen, na oorspronkelijk aan het WOB-verzoek te willen voldoen, nu tot inkeer zijn gekomen. “Een deel van dit WOB-verzoek was discriminerend en antisemitisch”, zegt Herzberger. “Dat die groep informatie wil opvragen over contacten met universiteiten in Israël is hun goed recht, maar wat Europese Joden daarmee te maken hebben, ontgaat mij. We hopen ook in de toekomst op de steun van universiteiten.” Aan bepaalde delen van het verzoek moeten zij wettelijk wel voldoen, zoals hun banden met Israëlische universiteiten. Wob staat voor Wet Openbaarheid van Bestuur. The Rights Forum zou met de verkregen informatie willen oproepen tot een academische boycot van Israël. Dat is al eerder geprobeerd, onder meer door een petitie, gepubliceerd in Nederlandse kranten, waarin medewerkers van universiteiten daartoe opriepen. De universiteiten verwierpen die oproep ook.

Het NIW publiceerde de afgelopen weken meerdere artikelen over de kwestie en bracht als eerste het volledige Wob-verzoek naar buiten, inclusief de afzender die TRF liever geheim had gehouden.

The Rights Forum zegt zelf dat er geen sprake is van antisemitisme, maar draaide de zaak om door te zeggen dat het ging om een hetze tegen TRF zelf. “Pro-Israëlische organisaties en publicisten stonden in de rij om ons van antisemitisme te beschuldigen, en talloze onbekenden stuurden ons van gif en haat doordrenkte mails,” schreef de organisatie vorige week. Maar ook de universiteiten zien inmiddels in wat er aan hun WOB-verzoek niet deugde. TRF heeft nog geen reactie gegeven op het feit dat de universiteiten het verzoek als antisemitisch bestempelen.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking