Update 14-05: De IDF slaat terug
Nieuws

Update 14-05: De IDF slaat terug

De belangrijkste gebeurtenissen in het conflict tussen Israël en terreurbeweging Hamas van de afgelopen 24 uur.

Redactie 14 mei 2021, 14:25
Update 14-05: De IDF slaat terug

Het dodental aan Israëlische zijde van de meer dan tweeduizend raketten (bron: IDF) die Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) op bevolkingscentra hebben afgeschoten is opgelopen naar negen, van wie acht burgers. Volgens het Israëlische leger heeft het raketafweersysteem Iron Dome 90 procent van de inkomende projectielen vernietigd. De afgelopen 24 uur lijkt de intensiteit van de raketbarrage wat te zijn afgenomen ten opzichte van de enorme verwoestingen van woensdag.

De IDF slaat nu hard terug. Vannacht concentreerde de aanvallen van de Israëlische luchtmacht vooral op het netwerk van terreurtunnels dat Hamas onder Gaza heeft gegraven. Hamasdoelen worden vooral vanuit de lucht met liefst 160 gevechtsvliegtuigen, maar ook vanaf land – met artillerie en tanks – en vanaf de zee bestookt. In totaal zouden daarbij 119 doden zijn gevallen, de overgrote meerderheid Hamasterroristen. Ook burgers zijn het slachtoffers, waarbij niet onmiddellijk duidelijk is of deze collateral damage van Israëlische vergeldingsaanvallen zijn of het gevolg van de 300 Hamasraketten die per ongeluk binnen de Gazastrook zijn neergekomen.

Het conflict dreigde zich uit te breiden toen donderdag drie vanuit Libanon afgeschoten neerkwamen in de zee voor de Israëlische kust. Deze lijken echter niet door Hezbollah afgeschoten te zijn, maar door een Palestijnse splinterbeweging. Tot opluchting van Israëli’s, Libanezen en de internationale gemeenschap is daardoor de kans van een nieuwe oorlog aan Israëls noordgrens vooralsnog niet gegroeid.

 Israëlische kinderen in een schuilkelder in Asjekelon

Binnen Israël loopt de situatie steeds verder uit de hand. Arabische relschoppers plunderden winkels en staken synagogen in brand in Lod. In de stad is de noodtoestand afgekondigd. Ook in Haifa, Jaffa en Akko vielen Arabieren Joodse medebewoners aan. Aan de andere kant maken bendes extreemrechtse Joden jacht op moslims, onder andere in Jeruzalem. Vier extremisten werden gearresteerd op verdenking van het doodschieten van een Arabische man in Lod. In verschillende Israëlische steden zijn onschuldige Joden en Arabieren hun leven niet zeker nu groepen relschoppers van beide zijden jacht op hen maken.

De baas van de Israëlische politie, Kobi Shabtai, legt de verantwoordelijkheid voor de ‘interne intifada’ bij het extreemrechtse Knessetlid Itamar Ben-Gvir, een bondgenoot van premier Benjamin Netanyahu. Zijn aanhang, onder andere verenigd in de racistische Lehava-beweging zou volgens Shabtai olie op het vuur hebben gegooid. Intussen zijn er ook demonstraties voor vrede van zowel Joden als Arabieren, zoals in Jeruzalem en in Abu Gosh.

Op zondag beraadt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich over het conflict, maar Israël heeft aangekondigd zijn acties tegen Hamas hoe dan ook voort te zetten. In verschillende Europese en Amerikaanse steden kwam het tot anti-Israëlische en soms ronduit anti-Joodse demonstraties. Maar Israël krijgt ook steun. De regering-Biden houdt vast aan Israëls recht zich te verdedigen tegen terreur en in Wenen wapperde de Israëlische vlag boven het kantoor van de Oostenrijke premier Sebastian Kurz.

Foto’s: Flash90

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking