Utrecht betuigt spijt aan Joodse gemeenschap
Nieuws

Utrecht betuigt spijt aan Joodse gemeenschap

Redactie 18 december 2020, 15:42
Utrecht betuigt spijt aan Joodse gemeenschap

Na meer dan zeventig jaar betuigt Utrecht spijt voor de manier waarop de stad na de Tweede Wereldoorlog omging met de Joodse gemeenschap. De gemeente wil daarom als compensatie een bedrag van 300.000 euro aanbieden.

Dat schrijft RTV Utrecht. Onderzoek wijst niet eenduidig uit of Utrecht na de oorlog achterstallige belastingen in rekening bracht bij Joodse bewoners, maar wel is duidelijk dat de stad zich ‘uiterst zakelijk en ongastvrij’ heeft gedragen tegenover de Joden die terugkeerden. “Het past ons spijt te betuigen en een financieel gebaar te maken richting de Joodse gemeenschap in Utrecht”, aldus de gemeente.

Lonie Querido, tot voor kort voorzitter van de LJG Utrecht, was een van de vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap tijdens de besprekingen met de gemeente Utrecht. “Zoveel jaar na de oorlog is het lastig om de bewijsvoering sluitend te krijgen,” zegt Querido. “Maar er zijn gerede aanwijzingen dat deze mensen bepaald niet welkom werden geheten toen ze na de oorlog berooid terugkeerden. De gemeente heeft zich nu heel correct en integer opgesteld.”

Een van de schrijnende verhalen die zich bij terugkeer afspeelde is het verhaal van de familie De Leeuw. Jo de Leeuw raakte zijn koosjere banketbakkerij annex lunchroom in de Utrechtse binnenstad kwijt, verloor al zijn persoonlijke bezittingen en moest een fors deel van zijn verstopte geld inleveren omdat hij tijdens zijn onderduik een belastingschuld zou hebben opgebouwd.

De gemeenteraad moet nog instemmen met het plan om het geld vrij te maken voor de Joodse gemeenschap. Het bedrag gaat naar instellingen die het Joodse leven in Utrecht versterken.

Lees het volledige interview met Lenie de Leeuw, dochter van Jo de Leeuw, op de website van RTV Utrecht.

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking