Verdachte aanval synagoge gearresteerd
Nieuws

Verdachte aanval synagoge gearresteerd

Redactie 13 augustus 2020, 10:30
Verdachte aanval synagoge gearresteerd

In de zaak van de aanval op de synagoge in het Oekraïense Marioepol is woensdag in het Russische Rostov een verdachte gearresteerd. Het zou gaan om Tziezar Kononenko die door de Russische autoriteiten werd aangehouden wegens illegale grensoverschrijding. Kononenko wordt ervan verdacht op 28 juli van dit jaar het terrein van de synagoge op te zijn gestormd. Hij probeerde, gewapend met een bijl, de synagoge binnen te dringen, waar op dat moment de geestelijk leider van de gemeenschap, rabbijn Mendel Cohen, en een aantal leden van de kehilla, aanwezig waren. Een bewaker hield hem tegen. Daarbij raakte de bewaker gewond.

De verdachte sloeg daarna op de vlucht. Rabbijn Mendel Cohen nam na de aanval contact op met zijn vriend opperrabbijn Jacobs, die zeer nauw betrokken is bij de gemeenschap in Marioepol. Jacobs belde daarop met de Oekraïense ambassadeur in Nederland, Vsevolod Chentsov, die er bij de Oekraïense autoriteiten op heeft aangedrongen de dader op te sporen.

Bij zijn arrestatie gisteren door de Russische politie, bleek Kononenko in het bezit te zijn van diverse valse identiteitspapieren. Oekraïne heeft meteen verzocht om zijn uitlevering. Opperrabbijn Jacobs: “De Russische autoriteiten zouden daar inmiddels informeel mee hebben ingestemd.”

Marioepol ligt in het zuidoosten van Oekraïne, vlakbij het door Russische rebellen bezette Oekraïense gebied. Rostov ligt over de Russische grens met Marioepol, op ongeveer 100 kilometer ten oosten van die stad. De verhoudingen tussen Rusland en Oekraïne zijn dus zeker in dat gebied zeer gespannen. Vorig jaar publiceerde het NIW een uitgebreide reportage over de Joodse gemeenschap in Marioepol.

Foto: Unian

Tags dit artikel heeft geen tags
Plaats opmerking